Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Gen odgovoran za Tourettov sindrom

Gen odgovoran za Tourettov sindrom

Gen odgovoran za Tourettov sindrom
  • Objavljeno: Utorak, 11.05.2010.
  • Broj pregleda: 4.892
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici su otkrili rijetku pogrješku u genima, zbog čega su korak bliže otkrivanju lijeka za Tourettov sindrom, neurološku bolest koja uzrokuje fizičke i verbalne tikove.

Tik je nevoljni, ponavljajući pokret ili zvuk. Fizički tikovi postaju izraženi u dobi od šest ili sedam godina, dok se zvučni tikovi obično javljaju u dobi od 11 godina.

Istraživači s medicinskog fakulteta pri poznatom američkom sveučilištu Yale proučavali su obitelj u kojoj i otac i svako od osmero djece imaju Tourettov sindrom.

Svi članovi obitelji imaju rijetku mutaciju na genu naziva 1-histidin dekarboksilaza (HDC, 1-histidine de carboxylase), koji je uključen u stvaranje neurotransmitera histamina.

Prijašnja istraživanja na životinjama pokazala su da životinje s nižim razinama histamina imaju veću vjerojatnost za iskazivanje ponavljajućih radnji, sličnih tikovima kod ljudi.

Dr. Matthew State, docent iz Centra za istraživanje djece pri spomenutom sveučilištu, komentirao je: „Prilika da se prebacimo izravno s rijetkog genetskog poremećaja na ispitivanje novog pristupa liječenju vrlo je rijetka kod neuropsihijatrijskih poremećaja."

„Trenutno se razvija nekoliko novih lijekova koji povećavaju otpuštanje histamina u mozgu. Na temelju ovih otkrića na genima, ti lijekovi mogli bi biti dobri kandidati za liječenje Tourettovog sindroma", zaključio je na kraju.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u poznatom stručnom medicinskom časopisu New England Journal of Medicine.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti