Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Genetika poremećaja govora

Genetika poremećaja govora

Genetika poremećaja govora
  • Objavljeno: Subota, 06.12.2008.
  • Broj pregleda: 1.289
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo istraživanje pokazuje da bi različiti tipovi oštećenja govora mogli biti genetski povezani, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

Za varijacije gena naziva FOXP2 je u prijašnjim istraživanjima opisano da uzrokuje rijedak poremećaj govora i jezika, i mutacije koje zahvaćaju gen su povezane s poteškoćama u u učenju i govoru. Nova studija pokazuje da je gen ciljan s FOXP2 povezan s oštećenjima govora uzrokovanih s više različitih poremećaja.

Istraživači su procijenili govorne sposbnosti obitelji s određenim tipovima oštećenja govora naziva specifična oštećenja govora. Oni s autizmom ili bilo kojim drugim stanjem koje utječe na govor su bili isključeni iz studije. Istraživači su potom pregledali gene ciljane s FOXP2 u svih sudionika.

Pronašli su da je gen naziva CNTNAP2 bio direktno pod utjecajem FOXP2 i može biti povezan s deficitima u uobičajenim tipovima oštećenja govora. Rezultati daju nadu istraživačima da će uskoro bolje razumjeti genetiku u pozadini poremećaja govora.

"Daljnje analize važnih regulatornih mreža – uključujući i FOXP2-CNTNAP2 put koji je ovdje indentificiran - bi mogle voditi ka boljem razumijevanju neurogenetskih mehanizama uključenih u tipične poremećaje govora," napisali su autori studije.

Rezultati studije su također otkrili da su neke varijacije u CNTNAP2 povezane s poteškoćama u govoru i kod poremećaja govora i kod autizma. Prethodna su istraživanja opisala varijacije u genima koje su uključene u Tourett-ov sindrom i stanje koje se naziva fokalna epilepsija, koji mogu uzrokovati autistične kratakterisike.

Studija je objavljena u časopisu "New England Journal of Medicine".

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti