Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

H.pylori protiv astme

H.pylori protiv astme

H.pylori protiv astme
  • Objavljeno: Utorak, 22.07.2008.
  • Broj pregleda: 1.230
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bakterija koja se nalazi u želucu imena Helicobacter pylori bi mogla reducirati rizik za razvoj astme za čak 50%, navodi nova studija.

H.pylori je prisutan u ljudskom želucu vjerovatno otkad su ljudi ljudi. No ipak bakterija je počela nestajati tijekom 20 stoljeća s uvođenjem antibiotika i čišće vode i kuća, možda stvarajući djecu osjetljivijom na razvoj astme, izjavili su autori studije.

U našoj studiji smo postavili pitanje, postoji li blo kakva veza između H.pylori u želucu i astme i drugih alergijskih oboljenja, rekao je vodeći istraživač, dr. Martin J. Blaser, voditelj odjela interne medicine na New York University Langone Medical Center u New Yorku. Našli smo jaku, obrnuto proporcionalnu vezu između H.pylori i astme u djetinjstvu kao i alergija, dodao je Blaser, koji je i profesor mikrobioogije i proučavao je H.pylori tijekom više od dva desetljeća.

Blaser je mišljenja da bi H.pylori mogao zaštiti organizam od astme. Kada djeca imaju H.pylori u želucu, njihov imunološki sustav je drugačiji nego kada ga nemaju.

H.pylori nestaje u populaciji, osobito iza II. Svjetskog rata, od kada je incidencija astme u porastu.

Za ovu studiju, Blaser i njegov kolega Yu Chen, profesor epidemioogije su prikupili podatke na 7412 djece koja su sudjelovala u studiji nazvanoj National Health and Nutrition Examination Survey IV, provedenoj od strane National Centre for Health Statistics tijekom 1999. do 2000. godine.

Među djecom obuhvaćenom studijom samo 5.4% rođenih 1990. godine je bilo pozitivno na H. pylori. U dodatku, 11.3% djece ispod 10 godina je uzimalo antibiotikeu mjesecu prije pregleda. Bleser i Chen su našli da je među djecom od 3 do 13 godina koja imaju H.pylori 59% manja šansa da razviju astmu u odnosu na one koji ga nemaju.

Ova djeca također imaju 40% manju šansu da imaju druge alergijske reakcije, kao osipe i ekcem. Među djecom dobi od 3 do 19 godina, istraživači su pronašli da kod onih gdje se nalazi H.pylori rizik od astme je smanjen za 25%.

Ovo je nov način za procjenu rizika astme, rekao je Bleser. Ne možete se petljati s Majkom Prirodom. Bakterija koja je bila prisutna oduvijek u ljudskom želucu sada nestaje, i to ima posljedice. Neke od posljedica su dobre, primjetio je Blase, to uključuje smanjenje čira i smanjuje rak želuca u odraslih. Ali ovo su bolesti starijih ljudi. Moguće je da bi ta bakterija imala protektivnu ulogu u djece, ali da je loša za starije ljude, rekao je Blaser.

Rezultati istraživanja su bili objavljeni online u srpnju u časopisu The Jorunal of Infectious Diseases.

Dr. Clifford Bassett, medicinski direktor Alllergy and Asthma Care of New York, u New Yorku smatra da ova spoznaja otvara doktorima novo razumijevanje astme i alergija.

Za Moj Doktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti