Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Hrana koja štiti od zagađenog zraka

Hrana koja štiti od zagađenog zraka

Hrana koja štiti od zagađenog zraka
  • Objavljeno: Srijeda, 22.08.2012.
  • Broj pregleda: 724
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Izloženost zagađenom zraku može narušiti vaše zdravlje. Međutim, koliko god da se trudite, zagađeni zrak je teško izbjeći. Znači li to da se jednostavno trebate pomiriti s time?

Britanski znanstvenici nam donose rezultate istraživanja prema kojemu vitamin C štiti od štetnog utjecaja zagađenog zraka.

Znanstvenici sa Imperial College London su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo 200 osoba koje pate od kroničnih bolesti pluća kao što su astma ili kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB). U obzir su uzeli i razinu onečišćenja zraka kojoj su sudionici bili izloženi.

Ustanovili su da su osobama, koje redovito unose vitamin C, simptomi bolesti znatno manje izraženi, čak i za vrijeme izloženosti visokoj razini onečišćenosti zraka.

Znanstvenici ističu kako prehrana igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Antioksidansi, kojima pripada i vitamin C, smanjuju razinu slobodnih radikala koji narušavaju zdravlje te mogu uzrokovati nastanak raka.

Namirnice koje su bogate vitaminom C su acerola, tj. američka višnja, šipak, brokula, crni ribiz, peršin, zelena salata, limun, naranča, ljuta paprika, ananas, kivi, kelj i kupus. Naime, svako voće i povrće u sebi sadrži vitamin C, a jedina razlika jest u količini.

Sve u svemu, živite li na području visoke zagađenosti zraka, krajnje vrijeme je da počnete paziti o unosu vitamina C u organizam, a stručnjaci preporučuju dnevni unos od 60 mg, ali također je važno da znate kako potreba za vitaminom C ovisi o dobi, spolu i životnim navikama, stoga se posavjetujte s liječnikom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti