Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

I previše sunca izaziva samoubojstvo

I previše sunca izaziva samoubojstvo

I previše sunca izaziva samoubojstvo
  • Objavljeno: Subota, 09.05.2009.
  • Broj pregleda: 383
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Previše sunčeve svjetlosti na mjestima poput Grenlanda na kojem dugi ljetni dani često izazivaju nesanicu, može čovjeka gurnuti i u samoubojstvo, objavili su švedski istraživači.

Usprkos vjerovanju da broj samoubojstava raste krajem jeseni i početkom zime zbog mraka, novo istraživanje pokazalo je da su podjednako opasna i mjesta na kojima je ljeti stalno dan.

"Tijekom dugih razdoblja stalnog svjetla, važno je održati neki pravilan ritam i dovoljno spavati kako bi se održalo mentalno zdravlje", piše Karin Sparring Bjorksten s instituta Karolinska u Švedskoj.

Ona je s kolegama objavila to istraživanje u časopisu BMC Psychiatry.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), svake se godine ubije 877000 ljudi.

Na svako uspješno samoubojstvo dogodi se i od 10 do 40 pokušaja, dodaje WHO.
Znanstvenici su već prije povezali poremećaj spavanja s povećanom opasnošću od samoubojstva u ljudi s psihijatrijskim poremećajima, te u adolescenata, ali još se ne zna postoji li takva veza i u općoj populaciji.
Švedska je ekipa znanstvenika proučavala varijacije broja samoubojstava po godišnjim dobima na cijelom Grenlandu, od 1968. do 2002. i otkrila grupiranje samoubojstava u ljetnim mjesecima.

To je bilo posebno izraženo na sjeveru zemlje, gdje sunce ne zađe od kraja travnja do kraja kolovoza.

"Otkrili smo da su u razdobljima stalnoga dana samoubojstva bila nasilnija i učestalija", pišu Bjorksten i kolege.
"Na sjeveru zemlje 82% svih samoubojstava dogodila su se u mjesecima stalnoga dana".

U većini tih samoubojstava bili su uključeni mladi muškarci i bila su nasilna: oni su se ustrijelili, objesili ili skočili s visoka mjesta. Na ta tri načina život je oduzelo 95% samoubojica.
Istraživači misle da je svjetlo možda izazvalo poremećaj serotonina, kemikalije u mozgu koja se povezuje s raspoloženjem, što je dovelo do pojačane impulzivnosti koja u kombinaciji s nedostatkom sna možda tjera ljude da se ubiju.

"Svjetlo je samo jedan od mnogih činilaca u složenoj tragediji samoubojstva, ali ova studija pokazuje da veza možda postoji", kaže autorica studije Bjorksten.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti