Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Implantati u dojkama i rak

Implantati u dojkama i rak

Implantati u dojkama i rak
  • Objavljeno: Utorak, 11.11.2008.
  • Broj pregleda: 1.247
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prema rezultatima nove studije koji upućuju na to da silikonske proteze grudi povećavaju rizik od razvoja rijetke vrste limfoma - raka limfnog sustava. No ipak, autori ističu kako zbog činjenice da je anaplastični T-stanični limfom velikih stanica(ALCL) dojke toliko rijedak da je apsolutni rizik i dalje vrlo nizak, objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

Dr. Daphne de Jong, s Netherlands Cancer Institute, Amsterdam, i njezini kolege procijenili su povezanost između silikonskih umetaka i spomenute vrste raka nakon otkrivanja dviju pacijentica s ALCL u fibroznoj kapsuli koja okružuje silikonske umetke u grudima. Iako su slični slučajevi već opisani u literaturi, nisu postojale službene studije o toj temi.

Pretraživanjem nizozemske baze podataka s patologije pronađeno je 11 žena (prosječne dobi 40 godina) koje su imale postavljenu dijagnozu ACLC dojke u razdoblju od 1990. god 2006. godine. Svakoj toj pacijentici pridružena je jedna ili više njiih iste dobi i godine dijagnoze koje su imale neki drugi tip limfoma u dojci (to je bila kontrolna skupina).

Pet od njih s ACLC imale su silikonske implantate u objema dojkama od jedne do 23 godine prije postavljene dijagnoze, izvjestili su autori u izdanju za studeni časopisa "Journal of the American Medical Association". U svih pet žena implantati su stavljeni zbog kozmetičkih razloga.

Najčešći limfom kod kontrolne skupine bio je difuzni B-stanični limfom velikih stanica. Samo jedna od 35 kontrolnih pacijentica imala je umetak u dojci prije nego što je postavljena dijagnoza limfoma.

"Omjer vjerojatnosti za ACLC u dojci povezan sa silikonskim implantatima postavljenih zbog kozmetičkih razloga bio je 18,2.", izračunali su istraživači.

Kao što je već uočeno, apsolutni rizik od ACLC-a sa silikonskim implantatima ipak je neizmjerno mali. Autori su izračunali da bi se na godinu pojavilo samo 0,1 do 0,3 slučaja na 100 000 žena s implantatima.

"Ti se rezultati moraju promatrati kao preliminarni i kao priprema tvrdnje i nisu dovoljno jaki da bi se ddobio konačni zaključak da su implantati dojke povezani s non-Hodgkin limfomom", napisali su u pridruženom komentaru dr. Andrew M. Evens i dr. Brian C.-H. Chiu s Northwestern University, Chicago.

"No ipak", dodali su, "zbog toga što je silikon imunogen, potrebna je daljnja evaluacija limfoma povezanih s implantatima dojke, posebno studijama sa statističkom važnošću, dovoljnim praćenjem i informacijama i o drugim čimbenicima."

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti