Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Infekcija majke i sluh bebe

Infekcija majke i sluh bebe

Infekcija majke i sluh bebe
  • Objavljeno: Petak, 09.01.2009.
  • Broj pregleda: 2.065
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Rizik od gubitka sluha uzrokovan kongenitalnom infekcijom s citomegalovirusom (CMV) veći je kada je trudnica inficirana s virusom unutar prva tri mjeseca trudnoće nego poslije tijekom trudnoće, pronašlisu istraživači i objavljeno je na Reuters Healthu.

Više od polovice opće populacije inficirano je s CMV, vrstom Herpes virusa. Virus rijetko uzrokuje simptome kod odraslih sa zdravim imunim sustavom. No ipak, CMV može uzrokovati probleme kada se prenese s majke na fetus tijekom trudnoće.

Kongenitalna CMV infekcija je najčešća virusna infekcija fetusa, istaknuli su u svom izvještaju dr. Ina Foulon i njezini kolege s Universitair Ziekenhuis, Brussels, Belgija. U prethodnoj studiji, pronašli su da su djeca s CMV infekcijom imala 22% rizika od razvoja senzoneuralnoga gubitka sluha, a to je gubitak sluha uzrokovan oštećenjem živca.

U njihovoj posljednjoj studiji, istraživači su promatrali povezanost između CMV infekcije koja se dogodila u različitim razdobljima tijekom trudnoće i senzoroneuralnioga gubitka sluha kod 34 djece kojima je dijagnosticirana CMV infekcija. Od te djece, 5 ih se izgubilo iz praćenja i 1 je umrlo.

Od 28 preostale djece, senzoneuralni gubitak sluha pojavio se kod 4 od 5 djece (80%) rođene nakon majčine CMV infekcije koja se dogodila tijekom prvog tromjesječja trudnoće i 1 od 12 djece (8%) rođene nakon majčine CMV infekcije u drugom tromjesječju.

Snezoneuralni gubitak sluha nije se dogodio ni kod jednog djeteta nakon majčine CMV infekcije koja se dogodila u trećemu tromjesječju.

Progresija senzoneuralnog gubitka sluha uočena je u 2 djece rođene nakon majčine CMV infekcije u prvom tromjesječju.

Osjetljivost sluha na ranu CMV infekciju u maternici može se objasniti embrionalnim razvojem uha, objasnili su istraživači, koji se većim dijelom događa između 3. i 10. tjedna gestacije. Studija je objavljena u časopisu «Pediatrics».

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti