Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Infekcije uzrokuju poremećaje raspoloženja?

Infekcije uzrokuju poremećaje raspoloženja?

Infekcije uzrokuju poremećaje raspoloženja?
  • Objavljeno: Petak, 14.06.2013.
  • Broj pregleda: 36
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Infekcije i autoimune bolesti mogu povećati rizik od nastanka poremećaja raspoloženja, kao što je depresija, kasnije u životu, otkrivaju nam znanstvenici iz Danske.

U istraživanju, u kojemu je sudjelovalo više od 3 milijuna osoba, one koje su bile hospitalizirane zbog infekcija, su imale za čak 62% povećan rizik od nastanka poremećaja raspoloženja, u odnosu na osobe koje su bile hospitalizirane zbog drugih razloga.

Osobe, koje su bile hospitalizirane zbog autoimunih bolesti, su imale za 45% veći rizik od nastanka poremećaja raspoloženja.

Autoimune bolesti su bolesti tijekom kojih imunološki sustava napada zdrave tjelesne stanice i tkiva.

Rizik od nastanka poremećaja raspoloženja se dodatno povećavao svaki idući put kada su sudionici bili hospitalizirani.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Psychiatry,  vjeruju da, ako se rezultati ovog istraživanja uzmu u obzir pri statističkoj analizi uzročnika poremećaja raspoloženja, bi se pokazalo da infekcije uzrokuju čak 12% poremećaja raspoloženja.

Prethodna istraživanja su pokazala da sama hospitalizacija povećava rizik od nastanka poremećaja raspoloženja, stoga znanstvenici planiraju nastaviti istraživanje kako bi bili u potpunosti sigurni u točnost rezultata.

Znanstvenici ističu da nisu uzeli u obzir brojne faktore koji također mogu utjecati na raspoloženje, kao što su životne navike i socioekonomski status. Buduća istraživanja bi se trebala fokusirati na traženje odgovora ima  li infekcija sama po sebi, bez obzira na status i navike osobe, utjecaja na rizik od nastanka poremećaja raspoloženja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti