Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Izazovu upalu i bolesne vene pretvaraju u tkivo

Izazovu upalu i bolesne vene pretvaraju u tkivo

Izazovu upalu i bolesne vene pretvaraju u tkivo
  • Objavljeno: Srijeda, 01.07.2009.
  • Broj pregleda: 3.005
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

...ravnatelj poliklinike K centar iz Zagreba koja primjenjuje ovu tehniku u suradnji s izraelskim liječnikom Yairom Galilijem. Radi se o metodi ubrizgavanja sklerozirajuće otopine u glavno stablo proširene vene.

Čak 50 posto žena pati
– Pod kontrolom ultrazvuka liječnik otkrije na kojem je mjestu, obično iznad koljena, u venu najbolje ubrizgati otopinu, koja će izazvati blagu upalnu reakciju, povlačenje i u konačnici “pretvaranje” bolesne vene u vezivno tkivo – otkriva profesor. Injektira li se otopina na pravo mjesto proširene vene, pa čak i promijenjena boja kože zbog loše cirkulacije, potpuno nestaju.

– Radi se o tome da, nakon što se jedno stablo vene pretvori u vezivno tkivo, krv nađe put po zdravim venama, pa se cirkulacija normalizira – ističe prof. Krpan.

Budući da od proširenih vena pati oko 50 posto žena i 30 posto muškaraca, a uzrokuje ih nasljedni faktor, ova je tehnika pravo osvježenje za mnoge.

– Postoje još dvije opcije liječenja proširenih vena, a to su operativni zahvat ili spaljivanje, no obje osim duljeg oporavka i visokih rizika imaju i mogućnost, oko 30 posto, povratka bolesti unutar pet godina – tvrdi prof. Krpan. Nakon uštrcavanja otopine u venu, a cijeli postupak traje dvadesetak minuta, pacijent, koji nije osjetio ništa više doli ubod igle poput onog kod vađenja krvi, može kući.

– Nema nikakvih ograničenja osim što se 24 sata ne smije baviti sportom, a vene se unutar pet godina u 85 posto slučajeva ne vraćaju – objasnio je profesor.

Tri injektiranja
– Neki pacijenti tijekom dva mjeseca, koliko treba proći do prve kontrole, na mjestu gdje je bila vena mogu osjetiti čvoriće. To je normalan proces “pretvaranja” vene u tkivo – kaže prof. Krpan.

– Većini ljudi dovoljan je jedan dolazak, a u teškim slučajevima moguće je tekućinu injektirati i tri puta, iako su rezultati u svih pacijenata vidljivi odmah – upozorava prof. Krpan.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti