Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Izbjegavajte mesne prerađevine

Izbjegavajte mesne prerađevine

Izbjegavajte mesne prerađevine
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 03.09.2012.
  • Broj pregleda: 809
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Određeni spojevi koji se koriste kod prerade mesa mogu povećati rizik od razvoja raka mokraćnog mjehura, tvrde američki znanstvenici.

Američki znanstvenici analizirali su podatke od oko 300.000 muškaraca i žena (u dobi od 50 do 71 godine) koji su sudjelovali u velikom istraživanju o prehrani i zdravlju. Na početku istraživanja koje je počelo još 1995/96. godine, sudionici su dali informacije o načinu života i prehrambenim navikama. Tijekom osam godina praćenja, kod 854 sudionika je dijagnosticiran rak mjehura.

Ljudi čija je prehrana imala najviše razine prehrambenih nitrita (iz svih izvora, a ne samo iz mesa) i onih čija je prehrana imala najviše količine nitrata i nitrita iz mesnih prerađevina, imali su 28 do 29% veću vjerojatnost za razvoj raka mokraćnog mjehura od onih koji su konzumirali najmanje količine tih spojeva.

Rezultati mogu objasniti zašto su prethodne studije utvrdile povezanost između konzumacije mesnih prerađevina i povećanog rizika od raka mokraćnog mjehura, tvrde istraživači.

„Naši rezultati naglašavaju važnost proučavanja spojeva koji su srodni mesu,a sve to kako bi bolje razumjeli povezanost između mesa i rizika za rak", izjavila je autorica istraživanja Amanda J. Cross, iz Američkog nacionalnog instituta za rak.

Prethodna istraživanja povezala su potrošnju crvenog i prerađenog mesa s povećanim rizikom za nekoliko različitih vrsta karcinoma.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti