Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Jabuke i kruške dišu!

Jabuke i kruške dišu!

Jabuke i kruške dišu!
  • Objavljeno: Petak, 11.07.2008.
  • Broj pregleda: 884
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Plodovi jabuka i krušaka imaju svojevrsne dišne cijevi uz pomoć kojih dišu čak i nakon što su ubrani, priopćili su u srijedu francuski znanstvenici.

Stručnjaci ustanove pod nazivom Europski sinkrotronski izvor (ESRF) u Grenobleu zajedno sa svojim kolegama s Katoličkog sveučilišta u Leuvenu u Belgiji uspjeli su otkriti dišne putove u voću za koje se već dugo pretpostavljalo da postoje. Otkriće im je pošlo za rukom uz pomoć rendgenske kompjuterske tomografije.

Dišni putevi u jabukama imaju oblik nepravilnih šupljina, dok kruške dišu kroz fine pravilne kanale. "Još nije poznato kako se dišni putevi u plodovima razvijaju i zašto jabuke imaju nepravilne šupljine a kruške mrežu sićušnih kanala", izjavio je Pieter Verboven sa Sveučilišta u Leuvenu.

On međutim smatra da je otkrio zašto kruške brže trule od jabuka. Kanali u kruškama ne mogu dopremiti toliko kisika u sredinu ploda i stoga njihovim stanicama naprosto "ponestaje daha" objasnio je. Kako bi se održala svježina ploda, nakon branja mora dolaziti barem mala količina kisika u svaku stanicu. Ukoliko se to ne dogodi nastaju smeđe pjege a kakvoća ploda se smanjuje.

Stoga se jabuke i kruške drže u hladnim prostorima s minimalnom koncentracijom kisika.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti