Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Japanke produžuju očekivano trajanje života

Japanke produžuju očekivano trajanje života

Japanke produžuju očekivano trajanje života
  • Objavljeno: Utorak, 27.07.2010.
  • Broj pregleda: 1.825
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Procjena očekivanog trajanja života kod Japanki iznosi gotovo 86 i pol godina, tako zadržavaju prvo mjesto na svjetskoj listi dugovječnosti već 25. godinu zaredom.

Statistika za 2009. godinu, skupljena i objavljena od strane Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Japana, pokazala je kako su Japanci i Japanke produžili svoj prosječan životni vijek do novih rekorda, 86,44 godina za žene i 79,59 godina za muškarce. Prosječni životni vijek je viši za gotovo pet mjeseci za žene i gotovo četiri mjeseca za muškarce u odnosu na prethodnu godinu.

Muškarci su međutim pali s četvrtog na peto mjesto u svjetskom poretku prosječne očekivane životne dobi.

Dugi životni vijek je obično dobra vijest. No, u zemlji s niskim natalitetom i padom broja stanovništva, duži život znači očekivanje nerazmjerno velikog broja starije populacije. Zbog starenja društva očekuje se u bliskoj budućnosti i pritisak na državne službe i mirovinske programe, a to će još dodatno uzrokovati manjak radne snage.

Stalni rast japanske dugovječnost u velikoj mjeri odražava dobar medicinski tretman koji smanjuje smrtnost od raka, srčanih poremećaja i moždanog udara, tri glavna uzroka smrti u Japanu, kao i od upale pluća. Zdravstveni dužnosnici često navode relativno zdravu japansku prehranu i visok životni standard kao faktor koji doprinosi rastu dugovječnosti.

No, sve veći broj samoubojstava među starijim muškarcima učinio je lagani korak unazad za mušku dugovječnost. Samoubojstvo, kriminal i alkoholizam među starijima postali su rastući problem, a sve to zbog niskih prihoda i nestabilne zaposlenosti.

Žene iz Hong Konga završile su na drugom mjestu u svijetu po dugovječnosti sa 86,1 godinom. Francuska je treća sa 84,5, a slijedi ju Švicarska sa 84,4 godine. Katar drži vrh muškog poretka sa 81 godinom, a slijede Hong Kong sa 79,8 godina, te Island i Švicarska dijele treće mjesto sa 79,7 godina.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti