Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Jedinci imaju veći rizik od nastanka pretilosti

Jedinci imaju veći rizik od nastanka pretilosti

Jedinci imaju veći rizik od nastanka pretilosti
 • Objavljeno: Subota, 12.01.2013.
 • Broj pregleda: 842
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Istraživači sa Sveučilišta u Göteborgu i drugih sveučilišta analizirali su 12700 djece iz osam europskih zemalja, uključujući Švedsku.

Istraživanje, koje je provedeno u časopisu Prehrana i dijabetes, dio je europskog programa koji je osmišljen je kako bi analizirao na koji način pretilost, životni stil te dijeta utječu na djecu između dvije i devet godina.

Tijekom istraživanja, stručnjaci su kontrolirali varijable poput težine roditelja, spola djece, te težinu koju su imali prilikom rođenja te izračunali BMI (indeks tjelesne mase) djece i povezali ga  s rezultatima ankete koju su ispunjavali roditelji. Anketa je uključivala pitanja poput koliko često djeca gledaju televiziju te koliko vremena provode vani.

Monica Hunsberger, istraživačica sa Akademije Sahlgerenska, Sveučilišta u Göteborgu, je komentirala kako "naša studija pokazuje da se djeca manje igraju vani, češće su u kući te vjerojatno imaju televiziju u spavaćoj sobi. No, čak i kad se ti čimbenici uzmu u obzir, povezanost statusa djeteta koje je jedinac i prekomjerne težine je velika. Pokazalo se da je vrlo rizično biti jedinac što se tiče prekomjerne težine, neovisno o čimbenicima za koje smo mislili da mogu objasniti razliku."

Prema izvještaju, više od 22 milijuna djece su pretila. Pretilost je veća kod djece iz južnih država poput Španjolske, Cipra i Italije, nego kod djece iz sjevernijih država poput Švedske.

Uobičajeni čimbenici rizika za pretilost među djecom generalno uključuju:

 • Prehranu - što više kalorija dijete konzumira, to će imati veću težinu. Roditelji bi trebali paziti što njihova djeca jedu, a nedavnim istraživanjem je utvrđeno kako poticanje djece da jedu povećava rizik od nastanka pretilosti.
 • Tjelesne aktivnosti - djeca bi  se trebala igrati  svakodnevno. Igranje će u velikoj količini smanjiti vjerojatnost  za pretilost.
 • Genetiku - istraživanje je pokazalo kako je najveći faktor rizika kod djece za pretilost kada se oba roditelja bore s tjelesnom težinom.
 • Okruženje kod kuće - Djeca najčešće jedu kada i njihovi roditelji, odakle dolazi važnost dobrih obiteljskih obroka.
 • Zdravstvena oboljenja - određena medicinska stanja, poput povišenog kortizola i hipotireoze mogu pridonijeti pretilosti djece.
 • Psihološki faktori - stres i depresija mogu pridonijeti pretilosti kod djece zbog toga što neka djeca koriste hranu kao sredstvo bijega od problema.
 • Razvojni faktori - prema istraživanju, dojenje djeteta te drugi razvojni faktori mogu smanjiti rizik od nastanka pretilosti kasnije u životu, dok nedostatak dojenja može povećati rizik.

Lauren Lissner, također sa Akademije Sahlgerenska, Sveučilišta u Göteborgu, je zaključila kako "razlozi za povećani rizik od nastanka pretilosti kod jedinaca mogu biti i  u razlikama u individualnom obiteljskom okruženju te obiteljskoj strukturi koju ne možemo dovoljno podrobno ispitati i kvalificirati. Kako bismo bolje razumjeli tu vezu pokrenut ćemo dodatna detaljna istraživanja tih obitelji iduće godine."

Komentari

Najčitanije zanimljivosti