Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Jogom protiv depresije?

Jogom protiv depresije?

Jogom protiv depresije?
  • Objavljeno: Srijeda, 30.01.2013.
  • Broj pregleda: 706
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Veliki broj ljudi pati od psihičkih poremećaja, a prema novom istraživanju američkih znanstvenika, simptome bi mogli ublažiti prakticirajući jogu.

Istraživanje, u kojemu su se pregledali rezultati čak 16 istraživanja o učinku joge na mentalno zdravlje, pokazuje da joga ima odličan učinak za osobe koje pate od depresije, poremećaja spavanja, shizofrenije  i ADHD - a. Nažalost, joga nije pokazala nikakav učinak na osobe koje pate od poremećaja prehrane i kognitivnih poremećaja.

Joga pozitivno utječe na kemijske procese u mozgu, upalu u tijelu i ostale tjelesne funkcije. Drugim riječima, joga ima djelovanje slično antidepresivima i psihoterapiji.

U brojnim istraživanjima se pokazalo da osobe, koje prakticiraju jogu u grupi ljudi, imaju znatno manji rizik od nastanka depresije. Naime, socijalizacija je nešto što osobi daje osjećaj pripadnosti i veće vrijednosti, a stručnjaci ističu da je odličan lijek protiv depresije.

U jednom istraživanju, u kojemu je sudjelovalo 69 osoba s blagim simptomima depresije, joga se pokazala izrazito učinkovitom. Naime, simptomi depresije su se u razdoblju od 6 mjeseci smanjili za čak 40%.

U drugom istraživanju je sudjelovalo 39 osoba s poremećajem spavanja kao posljedica kemoterapije. U samo 7 tjedana vježbanja joge, njihov san se poboljšao i smanjila se potreba za uzimanjem lijekova za spavanje.

Stručnjaci ističu da ne trebate konvencionalnu medicinu zamijeniti jogom. Također, ako mislite započeti s vježbanjem joge, prije svega se posavjetujte sa svojim liječnikom. Svatko tko pati od bilo kakvog medicinskog stanja se treba posavjetovati s liječnikom prije početka prakticiranja joge.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti