Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kalij i sniženje krvnog tlaka

Kalij i sniženje krvnog tlaka

Kalij i sniženje krvnog tlaka
  • Objavljeno: Petak, 08.08.2008.
  • Broj pregleda: 5.800
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Povišen krvni tlak je i dalje glavni razlog posjeta doktoru i izdavanju recepata za lijekove u Sjedinjenim Američkim Državama, prema mišljenju dvojice istraživača iz Nashvilla, Tenessee, koje su navedeno istaknuli u posebnom dodatku časopisa The Journal of Clinical Hypertension koji je izašao prošli mjesec.

Dr. Mark C. Houston, s Vanderbilt University School of Medicine i dr. Karen J. Harper s Harper Medical Communications Inc. u Nashvillu, također su rekli da se zdrav unos kalija smatra jednim od razloga zašto vegetarijanci i izolirane populacije imaju vrlo nisku učestalost srčanih bolesti.

Provjerite kako sniziti krvni tlak prirodnim putem!

U izoliranim društvima gdje se jede prehrana s niskim udjelom natrija i bogata voćem u povrćem koji imaju i visoke razine kalija, hipertenzija pogađa samo 1% populacije, istaknuli su. Suprotno tome, u industrijaliziranim društvima, gdje ljudi konzumiraju prehranu bogatu obrađenim namirnicama i s velikim koločinama jestiva natrija, 1 od 3 osobe ima povišen krvni tlak.

Tipična američka prehrana sadržava duplo više natrija i duplo manje kalija od trenutno vrijedećih preporuka o prehrani. Smatra se da nizak unos kalija pridonosi učestalosti visokog krvnog tlaka u američkoj populaciji.

Na temelju njegova pregleda objavljenih studija o toj temi, Houston i Harper izjavili su da kad bi Amerikanci povećali unos kalija, broj odraslih osoba s poznatim povišenim krvnim tlakom mogao bi se smanjiti za više od 10%. U 2006. godini American Heaert Association objavila je nove smerjnice za američku populaciju koje preporučuju 4,7 grama kalija na dan.

Povećanje kalija sa smanjenjem natrija je najvjerovatnije najvažniji izbor u prehrani (nakon gubitka prekomjerne tjelesne mase) koji bi trebao biti integriran u smanjenje kardiovaskularnih bolesti, zaključili su autori.

Isprobajtekorijander jer snižava tlak, kolesterol i liječi anemiju!

Neke studije su također pokazale da prehrana koja sadržava barem 500 do 1 000 mg magnezija na dan i više od 800 mg kalcija na dan bi također mogla pomoći u snižavanju krvnog tlaka i smanjenju rizika od razvoja visokog krvnog tlaka.

Visok unos tih minerala kroz povećano uzimanje voća i povrća mogao bi popraviti krvni tlak i smanjiti rizik pojave koronarne bolesti srca i moždanog udara, rekli su na kraju Houston i Harper.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti