Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Koenzim Q10 za zdravije srce?

Koenzim Q10 za zdravije srce?

Koenzim Q10 za zdravije srce?
  • Objavljeno: Utorak, 28.05.2013.
  • Broj pregleda: 1.234
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Suplementi koenzima Q10 mogu pomoći osobama koje pate od srčanih bolesti. Stvara se u ljudskom tijelu i pronalazimo ga u svakoj tjelesnoj stanici, a naročito visoku koncentraciju koenzima Q10 imaju stanice srca, jetre, štitnjače i bubrega.

Igra ključnu ulogu u proizvodnji energije i ima moćna antioksidativna svojstva. Većina ljudi dovoljnu količinu koenzima Q10 dobiva putem svakodnevne prehrane, ali u nekim slučajevima je potrebno uzimati i suplemente.

U novom istraživanju europskih znanstvenika se pokazalo da osobe koje svakodnevno uzimaju 100 miligrama koenzima Q10, zajedno s propisanim lijekovima, imaju manji rizik od nastanka prijevremene smrti uzrokovane srčanim bolestima, prenosi EverydayHealth.

Prethodna istraživanja su pokazala da značajno smanjuje razinu krvnog tlaka, oslobađa od bolova u mišićima i regulira razinu kolesterola u krvi.

Znanstvenici ističu da osobe, koje pate od srčanih bolesti ne bi trebale zamijeniti propisane lijekove koenzimom Q10, ali se trebaju posavjetovati s liječnikom o uzimanju suplemenata jer su brojna istraživanja pokazala da ima odlično djelovanje na srce i krvožilni sustav.

I dok suplementi koenzima Q10 u pravilu ne uzrokuju nikakve nuspojave, postoje slučajevi kada su uzrokovali mučninu, povraćanje ili proljev.

Prije uzimanja bilo kakvih suplemenata, uključujući i suplemente koenzima Q10, se svakako trebate posavjetovati s liječnikom, a stručnjaci donose nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći:

  • Suplemente uzimajte s hranom jer ćete pospješiti apsorpciju.
  • Ako ste u mogućnosti, uzmite ulje s koenzimom Q10 jer se lakše razgrađuje od kapsula.
  • Podijelite porcije. Ako uzimate 100 miligrama dnevno, uzmite 2 puta po 50 miligrama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti