Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kokice mogu biti smrtno opasne za djecu

Kokice mogu biti smrtno opasne za djecu

Kokice mogu biti smrtno opasne za djecu
  • Objavljeno: Srijeda, 26.05.2010.
  • Broj pregleda: 3.339
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Naljepnice, odnosno natpisi koji upozoravaju da neke igračke mogu biti opasne za djecu jer ih mogu progutati ili se čak ugušiti njima postale su uobičajena i zakonom propisana metoda za izbjegavanje nesreća u mnogim zemljama svijeta. Međutim, takvi propisi još ne postoje za opasnu hranu, upozorava ovih dana The New York Times.

Amerikanac Patrick Hale jedno je poslijepodne u srpnju 2006. u mikrovalnoj pećnici ispekao kokice za svoju djecu i sjeo s njima gledati televizor. Kada je na trenutak ustao promijeniti kanal, za leđima je čuo neki neobičan zvuk. Okrenuo se i ugledao svoju dvogodišnju kćer Allison kako guši i mijenja boju.

Kao marinac dobro je poznavao tehnike oživljavanja, međutim, ni udarcima u leđa ni prstima nikako nije uspijevao izvući zalutalu kokicu. Nazvao je hitnu službu 911, no bilo je prekasno. Kada je Allison stigla u bolnicu njezino je srce već stalo. Autopsija je pokazala da je u dušnik i pluća udahnula komadiće kokice.

'Nitko od nas nije znao da kokice nisu sigurne', rekla je njezina majka Christie Hale
iz Kellera u Teksasu.
American Academy of Pediatrics smatra je da je došlo vrijeme da se promijene zakoni. Ističu da bi hrana trebala biti podvrgnuta istim kriterijima koji se primjenjuju na igračke i pozivaju vlasti da uvedu naljepnice za hranu koja je dokazano opasna. 'Zakon propisuje da 'loptice skočice' moraju imati upozorenja da su opasne za malu djecu, međutim, isto ne vrijedi i za gume za žvakanje istog oblika i veličine', kaže voditelj istraživanja dr. Gary Smith direktor Centra za istraživanje ozljeda u Nationwide Children's Hospital u Columbusu u saveznoj državi Ohio.

Akademija istovremeno poziva proizvođače hrane da preoblikuju najopasnije proizvode, osobito hrenovke koje su na samom vrhu top liste opasne hrane.

Ovu inicijativu mnogi su ismijali na internetu i predložili da roditelji sami preoblikuju hrenovke odnosno da ih jednostavno narežu, a Janet Riley, predsjednica National Hot Dog and Sausage Councila poručila je da od toga neće biti ništa.

Međutim, dizajner hrane Eugene D. Gagliardi Jr. pokazao je da to i nije tako neizvedivo kako se čini. Njegove nove hrenovke u pakovanju izgledaju kao obične, međutim, kada se otvore i skuhaju vidi se da su sastavljene od osam kriški koje se, kada ih jedete, kidaju u malene komadiće koje je lako progutati.

U SAD-u se 2001. godine oko 17.500 djece mlađe od 14 godina prijavilo bolnicama zbog gušenja, a u 60 posto njih uzrok je bila hrana. U 2000. godini 160 djece umrlo je od gušenja. Najviše su ugrožena djeca mlađa od četiri godine.

'Djeca između treće i četvrte godine razvijaju sposobnost pravilnog žvakanja i pripremanja hrane za gutanje', upozorio je Nisha Kapadia pedijatar iz Centra za djecu u bolnici Johns Hopkins.

Neki američki proizvođači hrenovki već su samoinicijativno uveli naljepnice s upozorenjima. No pedijatri ističu da to nije dovoljno te da na tržište treba uvesti reda novim zakonima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti