Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kondomi štite vaginalnu floru

Kondomi štite vaginalnu floru

Kondomi štite vaginalnu floru
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 29.07.2013.
  • Broj pregleda: 124
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osim što štite od neželjene trudnoće i prijenosa raznih spolnih bolesti, kondomi pomažu u održavanju razine dobrih bakterija u vaginalnoj flori, otkrivaju nam znanstvenica iz Kine.

Spolno aktivne žene, koje koriste kondome, imaju veću razinu dobrih bakterija u vaginalnoj flori, u odnosu na žene koje koriste druge oblike zaštite, otkrivaju znanstvenici.

Znanstvenici su se fokusirali na lactobacillus, grupu bakterija koja prevladava u vaginalnoj flori. Ove bakterije pomažu u održavanju pH vrijednosti vaginalne flore.

Prisutnost ovih bakterija pomaže u prevenciji bakterijske vaginoze, koja nastaje kada dolazi do neravnoteže u razini vaginalnih bakterija. Simptomi su svrab, iscjedak neugodnog mirisa i tamnije boje.

U istraživanju su sudjelovale 164 zdrave i udane žene, u dobi od 18 do 45 godina. Njih 72 je koristilo kondome, 57 intrauterine uređaje i 35 ih se štitilo od trudnoće brojanjem plodnih i neplodnih dana.

Rezultati su pokazali da su žene, koje koriste kondome, imale najvišu razinu lactobacillus bakterija i uravnoteženu pH vrijednost.

Spolna aktivnost može narušiti ravnotežu vaginalne flore, naročito kada sperma, čija je pH vrijednost od 7 do 8, dođe u kontakt s vaginalnom florom.

Ipak, znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu PLOSOne, ističu da kondomi nisu potpuno pouzdana zaštita od neželjene trudnoće, stoga je svakako potreban dodatan oprez.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ljubavna slagalica horoskopskih znakova

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti