Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kontrola astme u trudnoći

Kontrola astme u trudnoći

Kontrola astme u trudnoći
  • Objavljeno: Petak, 26.09.2008.
  • Broj pregleda: 493
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Žene s neadekvatno liječenom astmom u trudnoći imaju povišen rizik od preuranjenog poroda, prema rezultatima nove studije. Lijekovi koji se koriste u liječenju astme su često smanjeni u trudnoći zbog razmatranja potencijalnih štetnih učinaka na razvoj djeteta, čak i unatoč tome što postoje dokazi da izraženi oblik astme može imati negativni učinak na majku i dijete, objavljeno je na Reuters Health.

Dr. Ludmila N. Bakhireva, s University of New Mexico, Albuquerque, i njeni suradnici su promatrali potencijalne negativne učinke slabo kontrolirane astme kod 719 žena uključenih u njihovu studiju naziva Asthma Medication in Pregnancy Study koja je bila provedena između 1998. i 2003. godine.

Pronašli su da je učestalost preuranjenog poroda bila značajno viša među ženama koje su imale slabo kontroliranu astmu tijekom prvih 20 tjedana trunoće (11.4% naspram 6.3%). Istraživači su definirali slabu kontrolu astme kao prisutnost, tijekom 2 tjedna, simptoma astme koji su utjecali na spavanje ili aktivnost. Rezultati su objavljeni u izdanju za kolovoz časopisa Annals of Allergy, Asthma and Immunology.

Učestalost preuranjenog poroda je bio više nego duplo u žena koje su bile hospitalizirane zbog astme tijekom bilo kojeg dijela trudnoće (16.4% naspram 7.6%).

Ovi rezultati naglašavaju potrebu da se optimizira kontrola asmte i da se spriječe pogoršanja astme izbjegavanjem provocirajućih faktora, edukacijom o samopomoći i optmalnoj terapiji lijekovima, zaključio je tim.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti