Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Konzumiranje ribe može smanjiti rizik od sljepoće za polovicu

Konzumiranje ribe može smanjiti rizik od sljepoće za polovicu

Konzumiranje ribe može smanjiti rizik od sljepoće za polovicu
  • Objavljeno: Nedjelja, 20.03.2011.
  • Broj pregleda: 1.189
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Konzumiranje ribe samo jednom ili dvaput tjedno može smanjiti rizik od razvijanja najčešćeg oblika sljepoće za gotovo pola.

Istraživanja pokazuju kako konzumiranje omega-3 masnih kiselina, koje najčešće nalazimo u limenkama lososa i tune, može spriječiti pojavu makularne degeneracije povezane s dobi, a to je stanje koje dovodi do postupnog gubitka vida.

Ovaj nalaz podupire prethodna istraživanja koja su pokazala slične rezultate kod muškaraca.

William Christen, voditelj istraživanja s Harvard Medical School, ističe kako se čini da riblje „tamno meso" najviše pomaže, prenosi Top news.

„Ovaj smanjeni rizik čini se da je ponajprije odgovoran zbog potrošnje konzervirane tune i ribe s tamnim mesom," dodaje Christen.

Bolest koja uglavnom napada osobe iznad 40 godina, ona funkcionira tako da im tehnički oduzima vid stvarajući crnu točku u središtu njihovog vida, a onda se ta točka polako s vremenom širi.

Uz očekivanja kako će se broj oboljelih od makularne degeneracije povezane s dobi utrostručiti u narednih 25 godina kako stanovništvo stari, postoji hitna potreba za novim otkrićima na tom području.

Tim istraživača s Harvard Medical School se dodatno koristio s drugim istraživanjem u kojem je sudjelovalo više od 38.000 žena, a sve kako bi dobio točnije nalaze. Sve sudionice na početku istraživanja nisu imale makularnu degeneraciju povezanu s dobi.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti