Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kosa otkriva da ste pod stresom

Kosa otkriva da ste pod stresom

Kosa otkriva da ste pod stresom
  • Objavljeno: Utorak, 23.04.2013.
  • Broj pregleda: 1.582
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Analizom vlasi se može izmjeriti razina hormona stresa (kortizola) u organizmu, a znanstvenici iz Nizozemske ističu da ovo otkriće može pomoći u otkrivanju rizika od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.

Analiza uzorka krvi može otkriti trenutnu razinu kortizola u tijelu, a analiza vlasi može otkriti trend rasta kortizola u posljednjih nekoliko mjeseci.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Clinical Endocrinology & Metabolism, ističu da su ovim istraživanjem otkrili da osobe treće dobi, koje imaju povećanu razinu kortizola, imaju značajno veći rizik od nastanka srčanih bolesti.

"Kao i visok krvni tlak ili abdominalna masti, razina kortizola je također faktor rizika", izjavila je voditeljica istraživanja Dr. Laura Manenschijn.

Znanstvenici su analizirali vlasi od 283 osobe u dobi od 65 do 85 godina. Otkrili su da osobe, koje su imale visoku razinu kortizola u posljednjih nekoliko mjeseci, također imaju povećani rizik od nastanka srčanih bolesti, srčanog udara i dijabetesa tipa 2.

Rezultati pokazuju da postoji jasna povezanost između razine kortizola u tijelu i rizika od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava.

Osobe treće dobi, ističu znanstvenici, posebnu pažnju trebaju obratiti pažnju na svoje zdravlje. Umjerena tjelovježba, kao što je lagano hodanje, zdrava prehrana i održavanje društvenog života značajno doprinose kvaliteti života osoba treće dobi.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti