Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kućna njega za KOPB

Kućna njega za KOPB

Kućna njega za KOPB
  • Objavljeno: Utorak, 23.12.2008.
  • Broj pregleda: 1.560
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Rezultati kliničkih istraživanja upućuju na to da je rehabilitacija kod kuće bolja od one u klinici i sigurna je i učinkovita za ljude s KOPB-om.
Dr. Francois Maltais, s Hospital Laval, Quebec i njegovi kolege procijenili su osjećaj nedostatka zraka i druge rezultate kod 252 pacijenta s umjerenom do teškom KOPB koji su bili nasumice raspoređeni da sudjeluju u osmotjednom programu rehabilitacije kod kuće ili ambulantno.

Kod programa provođenog kod kuće, sudionici su provodili aerobne i vježbe snage tri puta na tjedan. Kvalificirani stručnjak za vježbanje počeo je program u kućnim uvjetima i zatim je svaki tjedan zvao sudionike kući da ih podsjeti koliko je važno držati se programa i da riješi eventualne probleme.

Nakon 1 godine, pacijenti u objema skupinama pokazali su slična poboljšanja u poteškoćama s disanjem, izvjestio je tim u časopisu «Annals of Internal Medicine».

Najviše negativnih učinaka u objema skupinama bilo je povezano s pogoršanjima KOPB-a. Nije bilo ozbiljnih neželjenih situacija ni u jednoj skupini uzrokovanih preporučenim rehabilitacijskim programom.

«Mi preporučamo osobnu, kućnu plućnu rehabilitaciju koja se može implementirati u mnogim zeljama», zaključili su Maltais i njegovi kolege. «Mogućnost pružanja različite plućne rehabilitacije određene prema individualnim potrebama bi trebala poboljšati dostupnost tih intervencija.»

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti