Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kupujemo li otrovne automobile?

Kupujemo li otrovne automobile?

Kupujemo li otrovne automobile?
  • Objavljeno: Petak, 17.02.2012.
  • Broj pregleda: 678
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Istraživači tvrde da tek proizvedeni automobili imaju neobično visoku koncentraciju različitih kemikalija, zbog čega i dolazi do poznatog nam mirisa novog automobila.

U ovom istraživanju znanstvenici su pomoću rendgenskog analizatora proučavali interijere kod više od 200 automobila različitih proizvođača. Analizator otkriva kemijske elemente kao što su olovo, kadmij, klor, arsen, živa, kositar i antimonom. Mjesta koja su proučavali su sjedala, nasloni za ruke, vrata, volan i mjenjač.

Kod većine automobila su otkrili prisutnost potencijalno opasnih kemikalija. Pod utjecajem visoke temperature, koja je ponekad u autima neizbježna, povećava se koncentracija tih spojeva.

Izloženost otrovnim kemikalijama je opasna u zatvorenom prostoru. Vozači te kemikalije unose disanjem i kontaktom s prašinom. Pronašli su čak 275 različitih kemikalija koje su povezane s poremećajima koncentracije, problemima s učenjem i nastankom raka.

EPA (Environmental Protection Agency) je izjavila kako je zagađenje zatvorenog prostora najopasnije za ljudsko zdravlje, naročito iz razloga što ljudi 90% svog vremena provode u zatvorenom prostoru, a nekoliko sati tjedno u autu.

Znanstvenici ističu kako je razina otrovnih kemikalija u današnjim autima manja za razliku od auta od prije nekoliko godina. To definitivno ulijeva nadu da bi u idućih nekoliko godina razina kemikalija mogla još pasti.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti