Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Marihuana smanjuje IQ

Marihuana smanjuje IQ

Marihuana smanjuje IQ
  • Objavljeno: Srijeda, 29.08.2012.
  • Broj pregleda: 606
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osobe koje su s konzumacijom marihuane započele još u adolescentskoj dobi, pokazuju značajno smanjenje kvocijenta inteligencije, tvrde engleski znanstvenici čije je istraživanje objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

U istraživanju je sudjelovalo 1.000 ljudi koji su rješavali test inteligencije u dobi od 13, kada nitko od njih nije konzumirao marihuanu te u dobi od 38. Svakih nekoliko godina sudionici su izvještavali o konzumaciji marihuane.

Oko 5% sudionika su u dobi od 18 godina izvijestili da konzumiraju marihuanu češće od jednom tjedno, a njima je u dobi od 38 godina zapažen pad kvocijenta inteligencije za 8%.

Oni koji su konzumirali marihuanu, ali ne kao adolescenti, također pokazuju pad kvocijenta iteligencije, ali u manjoj mjeri.

"Rezultati upućuju da marihuana adolescentima naročito škodi jer je njihov mozak još uvijek u važnom razvoju", izjavila je dr. Madeline Meier.

Adolescenti koji vjeruju da im marihuana neće naškoditi, zavaravaju sami sebe. U posljednjih nekoliko godina marihuana se ugaja na način da se THC (psihoaktivni sastojak) nalazi na višoj razini, što znači da još više ugrožava zdravlje mozga.

Marhuana ima i kacerogeno djelovanje, što je dodatni razlog da se prestane s njenom konzumacijom. Znanstvenici ističu da je potrebno nastaviti istraživanje, ali da roditelji i djeca rezultate ovog istraživanja trebaju shvatiti ozbiljno.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti