Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Marinirani odresci su zdraviji

Marinirani odresci su zdraviji

Marinirani odresci su zdraviji
  • Objavljeno: Četvrtak, 01.01.2009.
  • Broj pregleda: 261
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Portugalski znanstvenici sa sveučilišta u Portu su utvrdili kako šestosatno mariniranje odrezaka u alkoholu prije termičke obrade smanjuje prisutnost 17 oblika kancerogenih heterocikličkih amina, objavio je časopis New Scientist.

Heterociklički amini nastaju izlaganjem prirodnih šećera i amino-kiselina iz mesa visokim temperaturama, a u nekim istraživanjima su povezani s većim rizikom obolijevanja od raka želuca, debelog crijeva, gušterače i dojke.

Ranije studije su već pokazale kako mariniranje mesa maslinovim uljem, limunovim sokom i češnjakom može prisutnost heterocikličkih amina smanjiti za 90%, objavio je Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti