Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Mediteranska prehrana i astma

Mediteranska prehrana i astma

Mediteranska prehrana i astma
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.10.2008.
  • Broj pregleda: 1.164
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Mediteranska prehrana može zaštititi djecu od razvoja astme i alergijskog rinitisa, prema rezultatima istraživanja.
Rezultati studije provedene u Meksiku ?daju dodatne dokaze doborobiti zdrave prehrane i podupiru potrebu za javno zdravstvenim mjerama koje će promicati zdravu prehranu kod djece.?, prema mišljenju tima koji je proveo studiju.

Smatra se da prehrana tijekom trudnoće i djetinjstva igra važnu ulogu u riziku od razvoja astme u djece. U trenutnoj studiji, istraživači su pregledali povezanost između prehrane djece i prehrane njihovih majki tijekom trudnoće, te razvoj astme i alergijskog rinitisa u nasumičnom uzorku od 1 476-ero djece dobi od 6 do 7 godina.

Među djecom, veća privrženost tijekom prethodnih godina mediteranskoj prehrani ? to je ona koja sadržava puno povrća, voća i orašastih plodova, ribe i žitarica, s niskim udjelom mliječnih proizvoda, mesa, brze hrane i masti ? bila je povezana s manje astme, sipnje, alergijskog rinitisa, kihanja i svrbeža i suzenja očiju.

Dr. Isabelle Romieu s Instituto Nacional de Salud Publica de Mexico, Morelos i njezini kolege izvijestili su o svojim rezultatima u rujanskom izdanju časopisa ?Allergy?.

Istraživači nisu pronašli povezanost izmerđu konzumacije mediteranske prehrane tijekom trudnoće i smanjenog rizika od astme i alergijskog rinitisa u djece.

Prijedlog da je mediteranski način prehrane preporučljiv za zaštitu protiv astme je biološki moguć, istaknuli su dr. Romieu i njezini kolege u svojemu izvještaju. Taj način prehrane bogat je antioksidansima koji mogu zaštititi pluća i dišne putove od oksidativnog oštećenja. Bogata je i ribom, što je dobar izvor omega-3 masnih kiselina i s malim udjelom omega-6 masnih kiselina. Odnos omega-3 naprema omega-6 masnih kiselina već je opisan kao čimbenik koji smanjuje štetne razine proinflamatornih proteina, koji su često povišeni kod oboljelih od astme, objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti