Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Menopauza utječe na pamćenje

Menopauza utječe na pamćenje

Menopauza utječe na pamćenje
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.05.2013.
  • Broj pregleda: 755
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Američki znanstvenici su proveli istraživanje koje otkriva da menopauza ima značajan utjecaj na pamćenje, naročito ako žena pati od valunga, odnosno iznenadnih naleta vrućine.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Menopause, pokazuje da postoji direktna povezanost između intenzivnih valunga i problema s pamćenjem.

U istraživanju je sudjelovalo 68 žena u dobi od 44 do 62 godine. One su ispunjavale anketu koja je sadržavala pitanja o simptomima menopauze, raspoloženju i pamćenju.

Svaka žena je tijekom tjedna doživljavala najmanje 35 valunga. Žene koje su valunge doživljavale češće imale su većih problema s pamćenjem.

Rezultati istraživanja su također pokazali da što su valunzi intenzivniji, to je oslabljeno pamćenje bilo duže prisutno. Simptomi menopauze i oslabljeno pamćenje su bili najizraženiji tijekom prve godine menopauze.

Prethodna istraživanja su pokazala da žene, koje su pretile, puše ili prekomjerno konzumiraju alkohol imaju veći rizik od nastanka neugodnih i izraženijih simptoma menopauze.

Najčešći simptomi menopauze su glavobolja, suhoća kože, slabljenje kose i noktiju, kao i problemi s pamćenjem, koncentracijom, depresija i umor.

Ovi simptomi ne moraju nužno biti prisutni kod svake žene. Znanstvenici ističu da sve ovisi o tome koliko su osjetljive na promjene razine estrogena i progesterona u tijelu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti