Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Mladima treba seksualna edukacija

Mladima treba seksualna edukacija

Mladima treba seksualna edukacija
  • Objavljeno: Utorak, 14.07.2009.
  • Broj pregleda: 1.096
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

...medicine koja djeluju u županijskim zavodima za javno zdravstvo. Dvojica tinejdžera na biciklima susretnu se s trećim. Zbunjeni su, bez riječi. Treći pokunjeno pogne glavu, dvojici se omakne podrugljiv nagovještaj smiješka, odjure na biciklima. Treći dječak ostaje na klupi, ali ne sam – uz njega su dječja kolica s novorođenčetom koje je očito dobio prerano. On više ne može bezbrižno s prijateljima uživati svoju mladost, jer ne htijući dobio je najodgovorniji zadatak u životu, roditeljstvo.

Spot je to “Roditeljstvo nije igra” što ga je predstavio jučer CESI, a koji će se od danas vrtjeti na nacionalnoj televiziji kao dio projekta “Nek se mlade pita!” kojim se želi upozoriti na važnost i potrebu rješavanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava mladih.


Rizik od bolesti

– Zbog ideoloških i vjerskih razloga o tome u školama ne učimo, a oko 580.000 mladih svakodnevno se suočava s rizikom obolijevanja od spolnih bolesti i neplanirana začeća, bez prava na znanje o seksualnom i reproduktivnom zdravlju – kazao je Luka Orešković, učenik zagrebačke V. gimnazije, jedan od mladih koji sudjeluju u projektu što ga financiraju Europska komisija i Grad Zagreb. Predstavljen je i priručnik “Sex na ex” u kojem se analiziraju javne politike i praksa u RH i dobra praksa u EU.

Priručnik bi trebao poslužiti mladima kao alat za javno zagovaranje i pokretanje društvenih promjena koje će unaprijediti seksualno i reproduktivno zdravlje i prava mladih. Može se nabaviti u CESI-ju u Novoj cesti 4, a uskoro će biti dostupan i u elektroničkom obliku na webu seksualne edukacije za mlade “sezam”.

Ulične akcije

Seksualna edukacija i savjeti u RH zasad se mogu dobiti u savjetovalištima školske medicine koja djeluju u županijskim zavodima za javno zdravstvo.

– Mogu se javiti i roditelji. Istraživanje je pokazalo da oko 40 posto djevojaka dobije neke informacije o seksu iz obitelji, mladići mnogo manje. Ako mame nisu spremne razgovarati o tome sa sinovima, očevi su još manje – kaže prim. dr. sc. Marina Kuzman iz HZJZ-a.

Za kraj ljeta mladi planiraju ulične akcije, cilj je upozoriti Ministarstvo zdravstva da treba otvoriti savjetovališta u svakoj županiji.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Najzdravije namirnice za prosinac

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti