Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Mliječni proizvodi za duži život

Mliječni proizvodi za duži život

Mliječni proizvodi za duži život
  • Objavljeno: Srijeda, 29.07.2009.
  • Broj pregleda: 2.464
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Djeca koja jedu mnogo mliječnih namirnica, poput mlijeka i sira mogu očekivati da će živjeti duže, sugerira istraživanje.

Oko 4374 djece iz studije provedene u Ujedinjenom Kraljevstvu 1930-ih pratili su istraživači u Bristolu i Queenslandu 65 godina kasnije.

Utvrdili su da su oni koji su u djetinjstvu unosili veće količine mliječnih proizvoda i kalcija bili zaštićeni od srčanih udara i ostalih uzroka smrti, izvještava časopis Heart.

Unatoč činjenici da mliječni proizvodi sadrže masnoće i kolesterol, to nije povećalo rizik od bolesti srca.

Rezultati podupiru teoriju da je školarcima potrebno više mlijeka.

Istražvanje potvrđuje da je u obiteljima koje su konzumirale mliječne proizvode i kalcij, većinom mlijeko, smanjena smrtnost za četvrtinu.

Tri mliječne namirnice - na primjer, 200ml mlijeka, šalica jogurta ili mali komad sira - osigurat će sav kalcij potreban većini ljudi svaki dan.

Ostali faktori također mogu biti važni - iako istraživači kažu da se treba uzeti u obzir da su djeca s najvišim mliječnim unosom došla iz bogatijih obitelji i jeli su bolje - ipak postoje dokazi da je visok unos kalcija dobar za krvni tlak.

Dugotrajno povišenog krvnog tlaka povećava rizik od srčanog udara.

Konzumacija mlječnih proizvoda također utječe na zdravlje srca i cirkulaciju kroz hormon zvan inzulin, kažu autori studije iz Velike Britanije i Australije.

U odraslih, visoke razine inzulina povezane su sa nekim slučajevima srčanog zatajenja, srčanih bolesti i smrti.

Joanne Murphy kaže: "Ovo je zanimljivo istraživanje, ali potrebno je stvarno procijeniti korist od mlijeka u smanjenju šanse za umiranje od srčanog udara."

"U međuvremenu, savjetujemo roditelje da djeci osiguraju prehranu bogatu voćem i povrćem i nezasićenim masnoćama."

Važno je da se mliječni proizvodi smatraju dijelom uravnotežene prehrane.

"No, starija djeca i odrasli trebali bi konzumirati mliječne proizvode s manje masnoća kao što su polu-obrano, 1% ili obrano mlijeko i jogurte, koji će kontrolirati manji unos zasićenih masnoća kako bi zaštitili srce."

Komentari

Najčitanije zanimljivosti