Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Mobiteli u bolnicama su prijenosnici bakterija

Mobiteli u bolnicama su prijenosnici bakterija

Mobiteli u bolnicama su prijenosnici bakterija
  • Objavljeno: Subota, 07.03.2009.
  • Broj pregleda: 1.480
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Gotovo 95 posto mobitela zaraženo je najmanje jednim tipom bakterije, a neke bakterije mogu u bolničkih pacijenata izazvati teške zaraze.

Mobiteli kojima se u bolnicama koristi medicinsko osoblje prenosnici su bakterija, a neke od njih otporne su na antibiotike i mogle bi biti izvor nosokomijalnih (ili hospitalnih) zaraza, pokazala je studija turskog sveučilišta objavljena u petak.

Bakterije se pojavljuju na mobitelima koji se ne dezinficiraju

Znanstvena ekipa sa sveučilišta Ondukoz Mayis otkrila je na mobitelima meticilin-rezistentni Staphylococcus aureus (MRSA), navodi se u studiji objavljenoj u specijaliziranom časopisu Annals of Clinical Microbiology and Antimicrobials.

Samo deset posto liječnika i medicinskih sestara redovito dezinficira svoj mobitel.

Za potrebe studije istražitelji su uzeli uzorke s ruku i mobitela 200-ak liječnika i medicinskih sestara iz operacijskog trakta te odjela za intenzivnu skrb.

Zaraza se prenosi s ruku na mobitel

Gotovo 95 posto mobitela, koji su testirani, bilo je zaraženo najmanje jednim tipom bakterije, a neke od njih mogu u bolničkih pacijenata izazvati teške nosokomijalne zaraze (zaraze koje bolesnik dobiva tijekom liječenja).

Pošto su znanstvenici uzorke stavili u kulturu kako bi utvrdili hoće li se bakterije razmnožavati u povoljnu okružju, gotovo 35 posto njih nosilo je dvije vrste bakterija, a 11 posto tri ili više.

Naši rezultati pokazuju da se zaraza prenosi s ruku medicinskoj osoblja na mobitel. Ti mobiteli mogu biti pravo skladište zaraza koje se mogu prenositi među bolesnicima- upozorili su autori studije.

Dodaju da njihova istraživanja valja dopuniti drugim studijama.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti