Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Mozak i poremećaji prehrane

Mozak i poremećaji prehrane

Mozak i poremećaji prehrane
  • Objavljeno: Srijeda, 28.01.2009.
  • Broj pregleda: 610
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Istraživači koji su napravili snimke mozga žena sa i bez navedenog poremećaja dok su provodili standardni test za mjerenje kontrole nagona su pronašli da su one s poremećajem prehrane bile sklonije problemima sa kontrolom nagona.

«Pacijenti s bulimijom nervozom su pokazali veću impulsivnost u odnosu na kontrolne sudionike, odgovarali su brže i pravili su više grešaka na ispitivanju konfliktnih zadataka koji su zahtijevali samo-kontrolu da bi se odgovorilo točno,» napisali su autori iz New Yorka.

Specifično, zadatak zahtijeva od sudionika da indentificiraju smjer u kojem pokazuje strelica na ekranu. Izabiranje ispravnog smjera je lakše kada smjer strelice odgovara strani ekrana nego kada je je obrnuto. Žene s poremećajem u prehrani su imale manje šanse da će usporiti tako da bi mogle napraviti točan odabir kada je prezentirana teža verzija.

Impulzivne razlike su se pokazale u frontostriatalnim krugovima mozga, za koje se zna da pomažu ljudima u kontroli voljnog ponašanja.
Istraživači vjeruju da ljudi s bilimijom nervozom, koja je karakterizirana s periodima prejedanja koje potom slijedi samo-izazvano povraćanje ili druge mjere za izbjegavanje primanja na tjelesnoj težini, nisu u mogućnosti adekvatno aktivirati te krugove, i to bi moglo pomoći u objašnjenju toga zašto prave tako nepromišljene izbore kada se radi o prehrani.

«Teoretiziramo o tome da ta nemogućnost aktiviranja frontostriatalnog sustava... pridonosi njihovoj nemogućnsti da reguliraju prejedanje i druga impulzivna ponašanja», zaključili su istraživači.
Studija je objavljena on line 5. siječnja 2009. godine u časopisu «Archives of General Psychiatry».

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti