Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Moždane stanice za učenje

Moždane stanice za učenje

Moždane stanice za učenje
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 19.01.2009.
  • Broj pregleda: 323
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zahvaljujući novoj slikovnoj tehnologiji, znanastvenici su u mogućnosti da vide neurone koji su kritični u tome kako ljudi i životinje uče iz iskustva, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

Istraživači s University of Washington (UW) su koirstili novu slikovnu tehniku za promatranje mozgova štakora koji su bili podvrgnuti kondicioniranom treniranju averzije ukusa. Bili su u mogućnosti vizualizirati pojedine neurone koji su se bili aktivirani kao rezultat eksperimenta.

Prije više od stoljeća, Ruski psiholog Ivan Pavlov je kondicionirao svog psa da slini kada čuje ton povezan s primanjem hrane. Asocijativno, ili Pavlovljeno, kondicioniranje je fundamentalni oblik učenja kod sisavaca, i znanstvenici ga često koriste za proučavanje plastičnosti, ili kako se krugovi u mozgu mogu promijeniti kao rezultat iskustva, prema Ilene Bernstein, UW profesor psihologije i stariji autor studije.

UW istraživači su rasporedili štakore za treniranje kondicioniranja averzije ukusa. Averzije ukusa su evoluirale u mnogih životinja kako bi im navedeno pomoglo u izbjegavanju tokstičnih tvari, rekli su istraživači. 

Za potrebe ove studije, žednim štakorima je bilo dozvoljeno piti otopinu saharina tijekom 5 minuta. Nakon 25 minuta, dobili su injekciju litij klorida, koja je uzrokovala mučninu i potom nakon 5 minuta su bili ubijeni. Znanstvenici su potom pregledali rezove štakorskih mozgova pod mikroskopom.

Istraživači su bili u mogućnosti direktno promatrati konvergentne neurone za koje se sumnja da sudjeluju u procesu učenja. Pronašli su da su neki neuroni bili aktivirani saharinom – kondicioniranim stimulusom – a drugi su bili aktivirani litij kloridom – nekondicioniranim stimulus. 

Također, mali broj neruona je bio stimuliran s oba stimulansa.
Kada su znanstvenici obrnuli red stimulansa, procedura za koju je poznato da je neučinkovita u stvaranju učenja, konvergentni neuroni nisu bili aktivirani, iako su životinje bile izložene indentičnim stimulusima, prema studiji koja je objavljenja on line u časopisu «Proceedings of the National Academy of Science.»

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti