Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Moždani udar i RA

Moždani udar i RA

Moždani udar i RA
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.08.2008.
  • Broj pregleda: 971
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Rehabilitacija iza moždanog udara bi mogla imati slabije rezultate kod pacijenata s artritisom, objavljeno je na stranicama Reuters Health.

Pacijenti s reumatodinim artritisom koji su imali moždani udar imaju veće šanse da da imaju manju funkcionalnu sposobnost kao posljedicu moždanog udara u odnosu na pacijente bez artritisa prema novoj studiji. Dr. Tracy U. Nguyen-Oghalai, s University of Texas Medical Branch u Gaveston-u i njeni kolege su dizajnirali svoju studiju da bi prikazali da li otok i bol koji su vezani uz reumatoridni artritis i lupus utječu na rehabilitaciju iza moždanog udara.

Istraživači su pregledali podatke o 47,853 pacijenta koji su prošli Rehabilitaciju nakon moždanog udara u bolnici u razdoblju između 1994. i 2001. godine. od njih, 368 pacijenata je imalo reumatoidni artritis i 119 je imalo lupus.

Prosjek Mjerenja Funkcionalne Neovisnosti (Functional Independence Measure, FIM) je bio kod pacijenata s reumatoidnim artritisom 85.5, u usporedbi s 87.8 kod pacijenata koji nisu imali ni reumatoidni artritis ni lupus, što je ovaj tim objavio u medicinskom časopisu "Arthritis & Rheumatism".

Tijekom daljnjeg praćenja, prosejk ocjene FIM-a je bio 95.5 kod pacijenata s reumatoidnim artritisom i 99.6 kod pacijenata bez reumatoidnog artritisa i lupusa.

Slijedeći korak istraživača je "odrediti da li daljnja terapija nakon otpusta iz bolnice u odnosu na rehabilitaciju u bolnici može pomoći u postizanju boljeg funkcionalnog oporavka uz smanjenje dugoročne funkcionalne ovisnosti kod pacijenata s reumatoidnim artritisom.", zaključila jke Njugen-Oghalai.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti