Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Mrkva pomaže u zaštiti protiv raka

Mrkva pomaže u zaštiti protiv raka

Mrkva pomaže u zaštiti protiv raka
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.11.2010.
  • Broj pregleda: 1.819
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Povrće kao što je slatki krumpir, bundeve i tikvice, kao i naravno mrkve, puni su karotenoida, za kojeg znanstvenici tvrde kako može pomoći u borbi protiv raznih bolesti.

Antioksidanti se također nalaze u tamnozelenom povrću poput brokule, mahuna, ili graška, a oni isto mogu pomoći u borbi protiv raka pluća.

Istraživači su otkrili kako je to povrće puno alfa-karotena, tako objašnjavajući kako su visoke krvne razine antioksidanta povezane sa smanjenim rizikom od umiranja tijekom 14-godišnjeg razdoblja.

Kronične bolesti poput bolesti srca i raka, uzrokovane su kisikom povezanim oštećenjima na DNA, proteinima i masnim stanicama.

Istraživači su otkrili kako karotenoidi, uključujući i beta-karoten, alfa-karoten i likopen, proizvedeni od strane biljaka i mikro-organizama djeluju kao antioksidanti i suprotstavljaju se ovim oštećenjima.

Dr. Chaoyang Li i kolege iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti, proučavali su 15.318 odraslih osoba u dobi od 20 i više godina.

Podvrgnuli su ih raznim pregledima tijekom šestogodišnjeg razdoblja od 1988. do 1994. godine te tijekom dodatnog istraživanja u 2006.

Otprilike četvrtina sudionika je umrlo tijekom istraživanja, točnije njih 3.810.

Istraživači su otkrili kako oni s većim razinama alfa-karotena u krvi, imaju manji rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti ili raka.

I premda je kemijski sličan beta-karotenu, on može biti učinkovitiji u zaustavljanju rasta stanica raka u mozgu, jetri ili koži.

Dr. Li nam objašnjava rezultate: „Rezultati iz istraživanja o povezanosti između konzumacije voća i povrća i rizika od razvoja raka pluća, ukazuju na to da potrošnju žuto-narančastog povrća, mrkve, slatkog krumpira ili tikve i bundeve te tamno-zelenog povrća, brokule, mahuna, graška, špinata, repe zelja, kelja i salate, u biti svih koji imaju visoku koncentraciju alfa-karotena, jače povezujemo sa smanjenim rizikom od razvoja raka pluća, nego što je to kod potrošnje svih drugih vrsta povrća."

„Dakle, karotenoidi, osim beta-karotena, mogu doprinijeti smanjenju rizika od razvoja bolesti, a njihov učinak na utjecaj rizika od razvoja bolesti zaslužuje daljnja istraživanja."

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti