Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Mrkvu sjeckajte nakon kuhanja

Mrkvu sjeckajte nakon kuhanja

Mrkvu sjeckajte nakon kuhanja
  • Objavljeno: Subota, 20.06.2009.
  • Broj pregleda: 2.526
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici su otkrili da sjeckanje mrkve prije kuhanja smanjuje učinak koji ona ima protiv raka.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u britanskom gradu Newcastleu pokazalo je da mrkva, ako se prvo kuha, a onda nasjecka, sadržava 25% više falkarinola, sastojka koji pomaže u sprečavanju razvoja raka.

Već prije se pokazalo da je taj sastojak mrkve smanjio veličinu tumora kod štakora.

Dr. Kirsten Brandt
, koja je predstavila to otkriće na konferenciji u francuskom gradu Lilleu, objasnila je: „Sjeckanje mrkve povećava površinu, tako da više hranjivih sastojaka iscuri u vodu tijekom kuhanja.“

„Ako se mrkva kuha cijela i ako se sjecka odmah nakon kuhanja, dobijete i bolji okus i više hranjivih sastojaka, tako da je to sigurno bolji način,“ dodala je.

Mrkve imaju puno vlakana, antioksidanata i minerala, zbog čega su vrlo zdrave. Blaga narančasta boja mrkve dolazi od beta karotena, koji se metabolizira u vitamin A.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti