Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Nacionalni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti

Nacionalni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti

Nacionalni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.02.2011.
  • Broj pregleda: 1.333
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti obilježavamo 15. veljače, kao podsjetnik na teška oboljenja od kojih u Europi godišnje obolijeva 16,5 tisuća djece u dobi do 15. godine. U Hrvatskoj je godišnje više od sto novooboljele djece od malignih bolesti.

Maligne bolesti u dječjoj dobi su rijetke, ali usprkos tome predstavljaju drugi uzrok smrtnosti djece, odmah iza prometnih nesreća. Maligne bolesti u djece imaju posebnu socijalno-medicinsku dimenziju, jer pogađaju obitelj koja predstavlja primarno okruženje bolesnog djeteta i u kojem je nužno djetetu pružiti ljubav i adekvatnu skrb. Zato je važno pomoći roditeljima u prevladavanju svakodnevnih teškoća s kojima se suočavaju.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi povodom Nacionalnog dana djeteta oboljelog od maligne bolesti, „SANUS" klub roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti iz  Splita i Mreža roditelja kroz Republiku Hrvatsku organizira Okrugli stol s temom „Mostovima zajedničke suradnje omogućimo djeci oboljeloj i liječenoj od malignih bolesti najbolja liječenja, te život poslije njih". Okrugli stol organiziran je s ciljem jačanja razmjene iskustava dobre prakse i poticanja svih koji rade s djecom na kvalitetniju suradnju i time ostvarenje najbolje moguće prakse liječenja djece i psihosocijalne podrške obiteljima.

Univerzalni pristup i dostupnost suvremenim postupcima liječenja te psihološka potpora obiteljima izuzetno su važni elementi u pristupu liječenja djece, te se želimo zahvaliti svima koji ulažu napore upravo na području podizanja kvalitete života djece oboljele od malignih bolesti.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH izražava svoju podršku svim roditeljskim udrugama koje svojom potporom stoje uz obitelji i male bolesnike, te će i dalje pružati podršku konkretnim aktivnostima usmjerenima ka poboljšanju kvalitete liječenja djece oboljelih od malignih bolesti.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti