Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Nadomjesna terapija i rak

Nadomjesna terapija i rak

Nadomjesna terapija i rak
  • Objavljeno: Utorak, 17.02.2009.
  • Broj pregleda: 552
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zaključili su to u britanskoj zakladi za istraživanje raka „Cancer Research UK“, nakon što su otkrili da se postotak žena oboljelih od raka dojke u dobi od 50 do 54 godine smanjio za 9% u razdoblju od 1999. do 2005., dok se kod žena u dobi od 55 do 59 godina taj postotak smanjio za 5% u istom razdoblju.

Tijekom tog vremena broj žena koje uzimaju hormonsku nadomjesnu terapiju smanjio se s 35-40% pedesetogodišnjakinja koje su uzimale nadomjesnu terapiju, na samo 15-20% u 2006. godini.

Smanjenje se zacijelo dogodilo  zbog dvaju istraživanja koja povezuju hormonsku nadomjesnu terapiju s povećanim rizikom za rak dojke.
Voditelj istraživanja profesor Max Parkin, statističar iz spomenute zaklade koji radi na poznatom britanskom Sveučilištu „University of London“, komentirao je: „Ne možemo biti apsolutno sigurni da je i smanjenje postotka žena oboljelih od raka dojke i smanjenje rizika za rak dojke izravan rezultat toga što su žene prestale uzimati nadomjesnu terapiju.“

„No veza je očita i bit će zanimljivo vidjeti hoće li se broj slučajeva smanjivati i tijekom idućih nekoliko godina,“ zaključio je.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „European Journal of Cancer“, i u skladu su s nedavnim istraživanjem koje je pokazalo da se rizik za rak dojke kod žena naglo smanjuje nakon što prestanu uzimati hormonsku nadomjesnu terapiju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti