Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Nagli rast nije dobar

Nagli rast nije dobar

Nagli rast nije dobar
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.09.2008.
  • Broj pregleda: 1.830
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Istraživači su otkrili da djeca koja brzo nakupljaju kilograme u prvih pet mjeseci života, i u dobi od dvije do pet godina, imaju viši sistolički tlak u odrasloj dobi.

Momentalno dobivanje na tjelesnoj masi nakon rođenja i niska porođajna masa također su povezani s visokim dijastoličkim tlakom u odrasloj dobi. Istraživači su ispitali 670 odraslih ljudi, kojima je 14 puta od rođenja do pete godine života mjerena krivulja rasta.

Otkriveno je da nakupljanje kilograma u razdoblju od rođenja, pet mjeseci i jedne godine, te između devet mjeseci i pet godina, ima najveći utjecaj na krvni tlak u odrasloj dobi.

Današnje izvješće omogućuje istraživačima da bolje razumiju što potiče povećanje krvnog tlaka koje dolazi s godinama. S perspektive javnoga zdravstva, podaci su važni, rekao je voditelj istraživanja, profesor Yoav Ben-Sholmo sa Sveučilišta "Bristol".

Ako djeca danas dobivaju više kilograma nakon rođenja nego što je to bio slučaj u prošlosti, onda možemo bolje predvidjeti koliko će se breme visokog krvnog tlaka povećati u budućnosti, dodao je.

Sve je važnije da se pobrinemo da se djeca zdravo hrane, bez mnogo obrađivane hrane i s malo soli, i da potaknemo djecu neka redovito vježbaju, kako bi naučili zdrave navike koje će zadržati i poslije u životu, zaključio je profesor Ben-Sholmo na kraju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti