Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Nahranite svoj mozak

Nahranite svoj mozak

Nahranite svoj mozak
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 29.10.2012.
  • Broj pregleda: 2.403
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prije svega, znanstvenici su dokazali da kognitivne funkcije počinju opadati već u dobi od 45. Srećom, također su dokazali da možete spriječiti opadanje kognitivnih funkcija, i to hranom.

Sjemenke suncokreta

Odličan su izvor vitamina E koji štiti stanice mozga od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Znanstvenici su dokazali da osobe koje redovito unose vitamin E imaju za 25% manji rizik od smanjenja kognitivnih funkcija.

Jogurt

Unosom vitamina B12 ćete zaštititi zaštitnu ovojnicu neurona - mijelin. Oštećenje mijelina uzrokuje sporiji protok impulsa kroz mozak, a jogurt je jedna od najboljih namirnica kojom ćete to spriječiti.

Cjelovite žitarice

Bogate su vitaminima B, C, D i E koji sprječavaju nastanak Alzheimerove bolesti. U jednom istraživanju se pokazalo da osobe koje redovito unose ove vitamine daju bolje rezultate na testovima kognitivnih funkcija.

Losos

Masna riba koja je bogata omega 3 masnim kiselinama može održati mozak mladim. U istraživanju se pokazalo da odobe u dobi od 65 godina imaju bolje kognitivne funkcije ako redovito unose omega 3 masne kiselina. Oni koji nisu redovito unosili su pokazali znatno lošije kognitivne funkcije i mozak im je funkcionirao kao da je 2 godine stariji.

Jaja

Odličan su izvor vitamin D, koji sprječava nastanak plaka i Alzheimerove bolesti. Znanstvenici su ustanovili da osobe s nedostatkom vitamina D u tijelu imaju 60% veći rizik od slabljenja kognitivnih funkcija.

Mahune

Mahune  štite neurotransmitere koji pomažu u prijenosu informacija kroz živčani sustav. Znanstvenici su pokazali da kolin, koji se nalazi u mahunama, potiče bolje rješavanje verbalnih i vizualnih testova pamćenja, te smanjuje rizik od nastanka Alzheimerove bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti