Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Nasilnici uživaju u boli

Nasilnici uživaju u boli

Nasilnici uživaju u boli
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.11.2008.
  • Broj pregleda: 431
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Snimke mozga tinejdžera s agresivnim nasilničkim ponašanjem upućuju na to da bi oni zapravo mogli uživati promatrajući druge koji pate, izjavili su istraživači iz Sjedinjenih Američkih Država, objavljeno je na Reuters Healthu.

I dok je to tek malo iznenađenje za one koji su trpjeli nasilje agresivaca, istraživači to nisu očekivali, izjavio je u telefonskom intervjuu Benjamin Lahey s University of Chicago koji je radio na studiji.

"Razlog zašto smo bili iznenađeni je taj da je prevladavajući pogled na tu djecu da su hladna i bez emocija u svojoj agresiji", rekao je Lahey, čija je studija objavljenja u časopisu "Biological Psychology".

"Ovo upućuje na to da im je poprilično stalo", rekao je Lahey, koji je radio na studiji zajedno s Jean Decety, također s University of Chicago. Istraživači su usporedili 8 mladića u dobi od 16 do 18 godina da agresivnim poremećajem ponašanja sa skupinom od 8 adolescenata koji nisu imali nikakve znakove agresije.

Mladići s poremećajem ponašanja pokazali su razorno ponašanje, kao što je počinjanje tuče, korištenje oružja i krađa nakon suočavanja sa žrtvom.

Istraživači su objema skupinama pokazali video snimke na kojima netko nanosi bol drugoj osobi i pratili su aktivnost mozga s tipom prikaza naziva funkcionalna magnetska rezonancija (ili fMR).

Kod agresivnih tinejdžera, regije mozga povezane s osjećajem nagrade - amigdala i ventralni striatum - postale su vrlo aktivne kada su promatrali nanošenje boli.

Ali pokazali su slabu aktivnost u regiji mozga koja je uključena u samoregulaciju - medijalni prefrontalni korteks i temporoparijetalni spoj - što je uočeno u kontrolnoj skupini.

"U potpunosti je moguće da se ti prikazi pojavljuju na taj način jer oni doživljavaju promatranje boli kod drugih kao uzbudljivu zabavu i ugodu", izjavio je Lahey.

"Trebali bi još testirati tu tvrdnju, ali čini se da je tomu zaista tako", dodao je. Lahey je rekao da su razlike između tih dviju skupina jake i upadljive, ali je upozorio da je studija bila mala i da je potrebna potvrda veće studije.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti