Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Nekoliko kilograma više produžuje život?

Nekoliko kilograma više produžuje život?

Nekoliko kilograma više produžuje život?
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.01.2013.
  • Broj pregleda: 1.156
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Američki znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu su pregledavali rezultate čak više od 90 istraživanja diljem svijeta. Proučavali su povezanost između indeksa tjelesne mase i ukupne životne dobi svih sudionika.

Indeks tjelesne mase se koristi kako bi se procijenila ukupna uhranjenost osobe. Odnosno, da bi se procijenilo pripada li osoba odgovarajućoj skupini prema spolu, dobi i godinama.

Ipak, indeks tjelesne mase nije u potpunosti pouzdan jer se temelji na općim pravilima, ne uzimajući u obzir građu pojedinca. Tako na primjer, osoba koja pripada skupini neuhranjenih može ustvari, u odnosu na postotak mišićnog tkiva, imati višak masnog  tkiva te živjeti u zabludi da ne izlaže zdravlje opasnosti.

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu Journal of the American Medical Association, pokazuju da osobe čiji je indeks tjelesne mase malo veći od preporučenog imaju žive dulje od osoba čiji je indeks u skladu s preporučenim ili čak manji.

Osobe s nekoliko kilograma viška imaju čak 6% veću vjerojatnost da će živjeti dulje. Ipak, znanstvenici su ustanovili da pretile osobe imaju za 18% manju vjerojatnost da će živjeti dulje.

Pretilost nije isto što i nekoliko kilograma viška, ističu znanstvenici. Pretilost u većini slučajeva uzrokuje visoki krvni tlak, dijabetes, bolesti kardiovaskularnog sustava, bolesti srca i srčani udar.

"Moguće je da u određenim okolnostima nekoliko kilograma viška uistinu poboljšavaju zdravlje", izjavio je prof. Steven B. Heymsfield.

Bez obzira na rezultate istraživanja, znanstvenici ističu da ne trebamo odustati od zdrave prehrane i redovite tjelovježbe. Dok god prakticirate zdrave životne navike, rizik od preuranjene smrti će biti manji, čak i onda kada ćete imati nekoliko kilograma viška.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti