Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Nov oblik svinjske gripe u Meksiku i SAD-u

Nov oblik svinjske gripe u Meksiku i SAD-u

Nov oblik svinjske gripe u Meksiku i SAD-u
  • Objavljeno: Subota, 25.04.2009.
  • Broj pregleda: 465
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Sasvim nov oblik svinjske gripe u Meksiku usmrtio je 57 te zarazio 800 ljudi, a izliječilo se 7 oboljelih u SAD-u, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak.

"Danas se sumnja da je oko 800 oboljelih zaraženo svinjskom gripom, od koje je u Meksiku umrlo 57 ljudi", rekla je u Ženevi glasnogovornica WHO-a Fadela Chaib.

Dodala je da su slični slučajevi otkriveni u području San Luisa Potosija, u središtu Meksika.

U SAD nije bilo smrtnih slučajeva, ali su stručnjaci izrazito zabrinuti.

Stručnjaci su pregledali 7 osoba iz Kalifornije i Teksasa u kojih je dijagnosticirana bolest, no oni su se oporavili, te je utvrđeno da je riječi o jedinstvenu novom obliku svinjske gripe.

To je do sada neviđen spoj svinjskoga, ptičjeg i ljudskog virusa, objavile su zdravstvene vlasti.

Drže da nema razloga za uzbunu, no ne uspijevaju razotkriti kako su se te osobe zarazile sojem koji je spoj ljudskog i ptičjeg virusa iz Sjeverne Amerike te svinjskog virusa iz Sjeverne Amerike, Europe i Azije.

Zdravstvenim su službama poznate mješavine ptičjega, svinjskog i ljudskog virusa, međutim nikad dosad u takvoj međukontinentalnoj vezi u kojoj je više od jednoga svinjskog virusa.

Znanstvenici pomno prate svinje koje su osobito osjetljive na ptičje i ljudske viruse i lako od njih može poteći genetska kombinacija i izazvati nov oblik pandemijske gripe, rekao je dr. John Treanor sa sveučilišta u Rochesteru.

Virus bi mogao biti potpuno nov, no moguće je da je dulje prisutan, ali je otkriven tek sada zahvaljujući poboljšanim laboratorijskim ispitivanjima i praćenjima bolesti, ističu zdravstvene vlasti.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti