Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Nova nada za epileptičare

Nova nada za epileptičare

Nova nada za epileptičare
  • Objavljeno: Četvrtak, 06.08.2009.
  • Broj pregleda: 2.531
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Britanski znanstvenici tvrde da su zaustavili prijenos nasljednog oblika epilepsije s roditelja na potomstvo.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Leedsu spriječio je razvoj epilepsije kod miša pomoću gena Atp1a3, za koji se smatra da može uzrokovati napade epilepsije ako na njemu postoji pogrješka.

Miševi s nevaljalom inačicom gena su imali spontane napade koji bi se malo smirili nakon uzimanja antiepileptika, lijekova za liječenje epilepsije.

Istraživači su otkrili da je kod miševa s dodatnom preslikom normalnog Atp1a3 gena učinak nevaljalog gena bio prigušen, a potomci uopće nisu imali epilepsiju.


Dr. Steve Calpcote
, s Fakulteta za biološke znanosti spomenutog sveučilišta, objasnio je da gen proizvodi enzim koji regulira razinu natrija i kalija u živčanim stanicama mozga, a u slučaju neravnoteže ta dva elementa, dolazi do napada epilepsije.

„Naše istraživanje otkrilo je novi način na koji se može razviti i spriječiti epilepsija kod miševa te stoga pruža putokaz za moguće uzroke, terapijske metode i zaštitne mjere za epilepsiju kod ljudi", rekao je.
No, na kraju je dodao da usprkos obećavajućim rezultatima ovog istraživanja, koji su objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, još treba proći dalek put prije nego će novi lijekovi za liječenje epilepsije biti razvijeni i dostupni.

Epilepsija ili padavica teška je i vrlo rasprostranjena bolest živčanog sustava. Često se javlja u djetinjstvu te ponekad ostaje prisutna tijekom cijelog života, a očituje se periodičnim, prolaznim napadima koji naglo nastaju, kratko traju i naglo prestaju.


Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti