Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Novi lijek za Alzheimera

Novi lijek za Alzheimera

Novi lijek za Alzheimera
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.10.2008.
  • Broj pregleda: 413
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Istraživači s američkog Instituta za istraživanje neuroloških bolesti "Glasdstone Institute of Neurological Disease, GIND" i sa Sveučilišta "University of California" otkrili su da je micanje enzima koji regulira masne kiseline dovelo do poboljšanja u kognitivnom deficitu kod miševa koji su imali česti oblik demencije.

Tim je otkrio i određene masne kiseline za koje vjeruju da mogu pridonijeti Alzheimerovoj bolesti, uključujući i masnu kiselinu naziva arahidonska kiselina, koju stvara enzim naziva fosfolipaza A2 (PLA2) grupe IVA.

Kada su znanstvenici smanjili razinu tog enzima, otkrili su da miševi imaju manje deficita memorije i da su imali manje bihevioralnih abnormalnosti povezanih s Alzheimerovom bolešću.

Dr. Lennart Mucke, direktor spomenutog instituta u kojem se provodilo istraživanje i jedan od autora istraživanje komentirao je: "Naši rezultati imaju važne implikacije u liječenju jer pokazuju da inhibicija aktivnost enzima PLA2 može pomoći u sprečavanju neuroloških smetnji kod oboljelih od Alzheimerove bolesti."

Ipak je dodao: "Još je potrebno obaviti puno posla prije nego što će se nova terapeutska strategija moći testirati na ljudima." Rezultati toga istraživanja objavljeni su u časopisu "Nature Neuroscience" i smatra se da će biti od koristi stotinama tisuća ljudi oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Za MojDoktor:

Lovro Lamot, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti