Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Novosti o multiploj sklerozi

Novosti o multiploj sklerozi

Novosti o multiploj sklerozi
  • Objavljeno: Utorak, 23.09.2008.
  • Broj pregleda: 2.471
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Istraživanje je pokrenuto na međunarodnoj konferenciji o liječenju i istraživanju multiple skleroze u Montrealu, a dobiveni atlas multiple skleroze pruža globalnu sliku bolesti i uključuje informacije prikupljene u više od 100 zemalja, što predstavlja gotovo 88% svjetske populacije.

Otkrilo se da multipla skleroza, koja je jedan od najčešćih neuroloških poremećaja, zahvaća gotovo 1.3 miliona ljudi, i to gotovo duplo više žena nego muškaraca.

Simptomi se obično pojavljuju u dobi od 25 do 31 godine života, a istraživanje je pokazalo da se učestalost bolesti povećava od ekvatora prema sjeveru i jugu.

Multipla skleroza je bolest koja napada ljude diljem svijeta na početku radnog vijeka, uglavnom u dvadesetim godinama života, što ima velike implikacije ne samo za oboljele već i za društvo kao cijelinu, zaključio je profesor Alan Thompson, direktor Instituta za neurologiju i predsjedatelj međunarodnog medicinskog i znanstvenog odbora spomenute organizacije za proučavanje multiple skleroze.

U istraživanju se istakla i činjenica da u nekim dijelovima svijeta još uvijek vladaju zablude o ovoj bolesti,. Jedna od najčešćih zabluda je ona o tome da se ova bolest može prenijeti dodirom, ili spolnim kontaktom, tako da se često oboljeli tretiraju kao da su oboljeli od AIDS-a, što im stvara dodatne poteškoće u životu i u liječenju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti