Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Obilježavamo Svjetski dan dijabetesa

Obilježavamo Svjetski dan dijabetesa

Obilježavamo Svjetski dan dijabetesa
  • Objavljeno: Srijeda, 14.11.2012.
  • Broj pregleda: 1.218
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svjetski dan dijabetesa obilježava se svake godine 14. studenog. Tog dana rođen je Frederick Banting koji je zajedno s Charlesom Bestom 1921. godine u Kanadi otkrio inzulin. Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodni savez dijabetičara proglasili su 1991. ovaj dan Svjetskim danom šećerne bolesti.

U mnogim dijelovima svijeta, početak studenog obilježava početak dugog niza aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti o dijabetesu i poziva na hitno djelovanje kako bi se usporila epidemija dijabetesa.

U skladu sa sve nezdravijim životnim stilom koji podrazumijeva sve nekvalitetniju prehranu, sve veći nedostatak tjelesne aktivnosti, sve više svakodnevnog stresa i sve duži životni vijek, ponaša se i epidemiologija šećerne bolesti: unazad desetljeća prati se izraziti trend povećanja učestalosti šećerne bolesti, a statistička predviđanja govore da će u slijedećih 15 godina ta učestalost porasti za još 50%! No, poražavajući podatak nije samo porast broja oboljelih, već i činjenica da su zahvaćene sve mlađe dobne skupine te da oboljenje ne štedi niti nekad pošteđene nerazvijene zemlje i zemlje u razvoju. Podaci za Hrvatsku također opisuju šećernu bolest kao rastući javnozdravstveni problem, a broj oboljelih u dobnoj skupini od 18 do 65 godina procjenjuje se na 170 000, s trendom porasta.

  • Trenutno 366 milijuna ljudi u svijetu živi s dijabetesom. Pretpostavlja se da će ova brojka doseći više od 550 milijuna oboljelih do 2030. godine.
  • Dijabetes je odgovoran za 4,6 milijuna smrti godišnje. Jedan dijabetičar umre svakih 7 sekundi.
  • Dijabetes je među 10 najčešćih uzroka invaliditeta, što je rezultat po život opasnih komplikacija kao što su bolesti srca, moždani udar, amputacija donjih ekstremiteta i sljepoća.
  • 50% osoba s dijabetesom ni ne zna da ima dijabetes.

 

Izrazito važan korak u borbi protiv šećerne bolesti jest prevencija! Potrebno je educirati o principima bolesti, mogućnostima liječenja i sprečavanja komplikacija, o krucijalnoj funkciji pravilne prehrane i redovite tjelovježbe te o velikoj važnosti ranog prepoznavanja simptoma bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti