Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Obilježavanje svjetskog tjedna homeopatije u Hrvatskoj

Obilježavanje svjetskog tjedna homeopatije u Hrvatskoj

Obilježavanje svjetskog tjedna homeopatije u Hrvatskoj
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.04.2011.
  • Broj pregleda: 1.202
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U Zagrebu je održana konferencija za medije 11. travnja, povodom obilježavanja Svjetskog homeopatskog tjedna koji se svake godine održava u čast obljetnice rođenja dr. Samuela Hahnemanna, utemeljitelja homeopatije u 40 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj već 6. put.

Konferenciji su prisustvovali članovi Hrvatske udruge homeopata, gospođa Blanka Martinović, potpredsjednica Hrvatske udruge homeopata (HUH)i predsjednica Hrvatskog homeopatskog saveza (HHS), g. Zoran Fiolić, tajnik HUH-a, gospodin Petter Viksveen, Predsjednik Europskog centralnog savjeta za homeopatiju, gospođa Carol Cramberger Herak, potpredsjednica HUH-a, gospođa Irena Brbić članica HUH-a i predstavnici medija.

U Hrvatskoj je educirano oko 300 homeopata, od kojih je 100 registrirano kroz Hrvatski homeopatski savez, od kojih 60 su upravo članovi Hrvatske udruge homeopata, najstarije homeopatske udruge u Hrvatskoj (osnovane 1997.).

HUH je ove godine postala punopravna članica Europskog centralnog vijeća za homeopatiju (ECCH), nevladine udruga koja participira u Vijeću Europe za sva pitanja komplementarnih i alternativnih metoda terapije , a okuplja članice iz 25 europskih zemalja.

Smjernice i cilj djelovanja ECCH-a je da se uspostavi kvalitetan sustav školovanja u svim zemljama gdje se homeopatija koristi, te da se osiguraju okviri za sigurno prakticiranje homeopatije te mogućnost slobodnog izbora metode liječenja koje pacijent želi.

U Europi se nekom metodom komplementarne ili alternativne metode koristi od 15-50% stanovništva. U Norveškoj, od kuda dolazi g. Petter Viksveen, 50% ljudi koristi homeopatiju. U Hrvatskoj već oko 15% stanovništva koristi homeopatske pripravke, po istraživanju iz 2008. godine

Petter Viksveen očekuje da će se u Hrvatskoj pojačati suradnja liječnika i homeopata za dobrobit pacijenata, jer se homeopatiji obraćaju oni koji svoje probleme nisu mogli riješiti konvencionalnim načinima liječenja.

Homeopatija smatra pacijenta jedinstvenim i cjelovitim, što uključuje njegove fizičke, mentalne, emocionalne, društvene i ostale aspekte potpune osobe. Homeopatska dijagnostika ne uključuje samo informaciju o pacijentovom trenutnoj tegobi, već i o konstituciji pacijenta, njegovom emocionalnom i mentalnom stanju.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti