Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Oblik kruške bolji od jabuke

Oblik kruške bolji od jabuke

Oblik kruške bolji od jabuke
  • Objavljeno: Petak, 16.07.2010.
  • Broj pregleda: 2.933
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici s poznatog britanskog Sveučilišta Oxford vjeruju da masno tkivo na bedrima i stražnjici zapravo smanjuje rizik za razvoj bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

Istraživači iz Centra za dijabetes, endokrinologiju i metabolizam na spomenutom Sveučilištu pokazali su da je „tijelo oblika kruške" zdravije od „tijela oblika jabuke" i da štiti od bolesti srca i krvnih žila.

U stručnom časopisu International Journal of Obesity autori su napisali da masno tkivo u nižim dijelovima tijela „štiti" zbog toga što zarobljava masne kiseline tako da se one ne mogu nakupljati u jetri i mišićima gdje bi mogle napraviti veliku štetu.

Nasuprot tome, ljudi koji imaju više masnog tkiva oko trbuha imaju i više masnih kiselina u krvnom optoku i to doprinosi razvoju dijabetesa, otpornosti na inzulin i srčanih bolesti.

No, autor ovog istraživanja dr. Konstantinos Manolopoulos upozorio je da ni previše masti na bedrima i stražnjici nije dobro.

„Ako dobijete na težini, opseg bedara će se povećati, no povećati će se i opseg struka, što poništava protektivni učinak", objasnio je.

„Kontrola tjelesne težine još je uvijek najbolji način da ostanete zdravi te i dalje savjetujemo manje jela, a više vježbanja", zaključio je na kraju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti