Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Opasna slatka pića

Opasna slatka pića

Opasna slatka pića
  • Objavljeno: Četvrtak, 21.05.2009.
  • Broj pregleda: 714
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

...pa čak i sa srcem, zbog smanjene razine kalcija u krvi, upozorili su liječnici.

Promjena razine kalija može znatno promijeniti rad kardiovaskularnog sustava, otkrili su znanstvenici u stručnom časopisu International Journal of Clinical Practice.

Kronično pomanjkanje kalija koje uzrokuje prekomjerno pijenje cole i ostalih gaziranih pića može dovesti do poremećaja srčanog ritma, tvrde znanstvenici sa sveučilišta Ioannina u Grčkoj. Nedostatak kalija izaziva mišićnu slabost, grčeve, lupanje srca i mučninu.

Studija je obuhvatila pacijente koji su pili između dvije i devet litara gaziranih pića na dan, a među njima su bile i dvije hospitalizirane trudnice.

Jedna od njih, koja je pila tri litre cole na dan, žalila se na umor, gubitak apetita i povraćanje, dok je druga, koja je deset mjeseci prije hospitalizacije pila sedam litara cole na dan, patila od mišićne slabosti.

Obje su se potpuno oporavile kada su prestale piti colu i kada su dobile kalij, pokazala je studija.

Studija je pokazala da pomanjkanje kalija može uzrokovati konzumacija triju najčešćih sastojka gaziranih pića: glukoze, fruktoze i kofeina.

Komentirajući objavljeni članak, američki znanstvenik Clifford Packer istaknuo je da bi se colu moralo dodati na popis supstanci koje mogu izazvati pomanjkanje kalija.

Usput, pomanjkanje kalija može izazvati i prekomjerno (8 do 10 litara na dan) ispijanje vode, praćeno pojačanim mokrenjem.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti