Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Opsesivno-kompulzivni poremećaj

Opsesivno-kompulzivni poremećaj

Opsesivno-kompulzivni poremećaj
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.07.2008.
  • Broj pregleda: 303
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pronađena smanjena aktivnost u jednoj regiji mozga može biti povezana s razvojem toga poremećaja, izvještavaju istraživači.

Smanjena aktivnost u regiji mozga koja je povezana sa zaustavljanjem uobičajenog ponašanje može poslužiti da se pronađu ljudi koji imaju povišen rizik za opsesivno-kompulzivni poremećaj.

Mjerenje te smanjene aktivacije s funkcionalnim MRI (fMRI, magnetna rezonancija mozga) predstavljalo bi poboljšanje dijagnostičke tehnike koja se oslanja na klinički intervju s pacijenom i zbog toga se ne moža opisati bolest dok već nije razvijena.

Prema informacijama o studiji, koja je objavljena u srpanjskom izdanju časopisa Science, 2 do 3 % populacije ima opsesivno-kompulzivni poremećaj karakteriziran ponavljajućim mislima i ponavljajućim radnjama kao ponavljano pranje ruku. To stanje se češće javlja u obiteljima, ali znanstvenici nisu još uspjeli odrediti točnu gensku podlogu.

Istraživači na Sveučilištu Cambridge u Velikoj Britaniji mjerili su moždanu aktivnost u lateralnom dijelu orbitofrontalnog korteksa mozga (OFC) s fMRI u 14 pacijenata bez pozitivne obiteljske anamneze na opsesivno kompulzivni poremećaj, zajedno s njihovih 12 izravnih rođaka. Ta regija mozga povezana je s odlučivanjem i ponašanjem. Pojedinci s opsesivno-kompulzivnim poremećajem ili su njihovi rođaci su pokazali smanjenu aktivaciju u toj regiji.

Smanjena funkcija u regijama mozga koje kontroliraju fleksibilno ponašanje čine ljude sklonijim za razvoj kompulzivnih, ukočenih simptoma koji su obilježje opsesivno-kompulzivnog poremećaja, rekao je autor studije, dr. Samuel Chamberlain, s Odjela psihijatrije na University of Cambridge. Ta studija pokazuje da se opisane promjene u mozgu pojavljuju u obiteljima i predstavljaju osjetljiv faktor za pojedince. Trenutno dijagnoza opsesivno-kompulzivnog poremećaja je subjektivna i poboljšanje razumijevanja podloge samog pomećaja moglo bi pomoći u postavljanju točnije dijagnoze i boljeg kliničkog liječenja.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti